Cazuri de conducători auto care aveau rezultat pozitiv la Drug Test, iar ulterior și-au făcut analizele de sânge care au indicat că rezultatele testului inițial erau false, sunt tot mai dese în ultima vreme.
În cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul IPJ Alba reprezentanții instituției au vorbit și despre procentul șoferilor depistați pozitiv la DrugTest și despre câți au fost confirmați după analize.
„Anul trecut au fost depistați 114 de șoferi pozitivi la DrugTest, iar procentul celor confirmați de analize este de peste 50%. Din cele 27 de cazuri depistate deja de la începutul anului 2023 încă nu sunt rezultate de la analize”, au spus reprezentanții IPJ Alba.
„Prezența lor în sânge poate fi în zona de dezactivare. Atunci aparatul identifică, analizele de sânge conduc unde conduc dar nu putem să ne pronunțăm noi în ce fel a reacționat organismul, care este diferența de timp de la data consumului până la data depistării. Metabolismul omului face ca procesarea unor astfel de substanțe să dureze de la o zi până la 3 luni sau chiar și după 10 luni.”, au mai explicat polițiștii.
Problema este că în urma depistării pozitive la DrugTest, șoferii se aleg cu dosar penal și cu permisul suspendat chiar și 6 luni de zile. Dacă viața ta depinde de carnet in caz că ești șofer, nu îți prinde prea bine, pentru că rezultatele de la probele biologice nu vin de pe o zi pe alta.
Cum măsoară aparatul drogurile
Aparatul DrugTest Drager 5000 nu poate măsura şi care este cantitatea de droguri consumată de o persoană, ci poate doar să indice prezenţa în corp a mai multor tipuri de substanţe interzise. E vorba de amfetamină, benzodiazepină, Delta-9-tetrahidrocanabinol (THC), cocaină, metamfetamină, opiacee, metadonă, ketamină.
Sursa: Realitatea de Alba