”Dragoste de RomânIA” aduce ”Mostre din Zestre” la Alba Iulia

Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” – Primăria Alba Iulia vă invită la evenimentul ”Dragoste de RomânIA”, care va avea loc joi, 21 februarie 2019, de la ora 17, în Muzeul Principia.

În preajma sărbătorii de Dragobete, dorim să facem un arc peste timp și să arătăm cum iubirea pentru valorile autentice românești este transmisă din generație în generație, cum acestea sunt prețuite, păstrate și aduse în modernitate.

În cadrul evenimentului, va fi prezentată pentru, prima dată la Alba Iulia, expoziția „Mostre din Zestre”, colecție ce reprezintă partea practică a lucrării de doctorat a designerului român Olimpia Ludwig, care demonstrează măiestria cu care arta tradiţională românească poate fi îmbinată cu arta contemporană. Este o reinterpretare a valorilor tradiţionale care sunt cuprinse în evoluția artei vestimentare. Valorile tradiţionale sunt prezentate într-o nouă lumină, pentru a redescoperi identitatea noastră națională privind arta cusăturilor, a broderiei și croşetatului. Acestea sunt parte a unui tezaur ce constituie o componentă valoroasă, o moștenire care trebuie transmisă.

O altă modalitate de transmitere peste generații a modelelor tradiționale românești și de a le oferi o funcție decorativă modernă a fost găsită de albaiulianca Maria Berdea, care prezintă la Muzeul Principia expoziția ”100 izvoade românești”, inspirată de cusăturile tradiționale de pe ie sau de pe mostrare din întreaga țară.

În cadrul evenimentului ”Dragoste de RomânIA”, va fi lansat, în premieră națională filmul ”Reconstituire nuntă tradițională Geoagiu de Sus”, realizat în județul Alba, de etnologul Vasile Mathe, în colaborare cu Mariana Mereu și Daniel Tiutiu. Filmările au fost făcute la Geoagiu de Sus, fiind prezentate obiceiuri de nuntă din județul Alba. Etnologul Vasile Mathe a realizat zeci de filme etnografice, toate bazate pe propria documentare, făcută atât din literatura de specialitate, cât și la fața locului.

Publicul va avea, totodată, ocazia să vadă ”Cântecul miresei”, obicei de nuntă care va fi prezentat de către Grupul Folcloric ”Vatra” din Geoagiu de Sus chiar în Muzeul Principia, să asculte doine și balade populare interpretate de rapsodul popular Ana Groza și rapsodul popular Maria Tămaș, dar și să retrăiască bucuria copilăriei alături de Corul de Copii ”Flori de Mai” al Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, dirijor Cristina Florea.

Evenimentul va fi prezentat de Alina Hileagă din Daia Română, elevă a Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia.

Articolul precedentBiblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba a lansat noul site
Articolul următorMunicipiul Sebeș s-a înscris la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială

Comments are closed.