Mandatul lui Dumitru Chiriță la șefia ANRE expiră în luna octombrie a acestui an. Pesedist pur-sânge, electrician de profesie, a ajuns în fruntea Agenției prin propriile sale resurse, experiența căpătată de-a lungul traseului profesional, pe parcursul căruia a bifat și funcția de preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia”, dovedindu-și utilitatea.Drept dovadă, potrivit unor surse, Chiriță își va păstra mandatul în fruntea Agenției.
În cărțile pentru șefia ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), funcție-cheie din sistemul energetic, se află Dumitru Chiriță, actualul șef al Agenției, a cărui experiență profesională a fost demostrată încă de la începerea mandatului, în 2017, și, potrivit unor surse, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Ponta, asupra căruia planează suspiciunea că este omul statului paralel și că face jocurile austriecilor de la OMV, unde a ocupat funcția de membru în Consiliul de Supraveghere.
Într-o postare pe Facebook, Răzvan Nicolescu a negat că este luat în calcul pentru șefia ANRE.
„Mulțumesc tuturor pentru gândurile bune!
După ce am condus “ANRE European” nu poate fi o provocare profesională pentru mine să fiu “new Mr. Chiriță”.
Mi-am calculat mereu cu atenție parcursul profesional pentru care am depus mult efort de-a lungul anilor. Sunt multe alte lucruri minunate pe care le pot face pentru România cu entuziasm și motivatie, mai ales pentru sectorul privat autohton”, a scris Nicolescu.
Ce se află, însă, în spatele aparentului său dezinteres? Fostul ministru al Energiei în guvernul Ponta s-ar teme, de fapt, de scheleții ascunși în dulap și care, odată ce ar vedea lumina zilei, i-ar compromite, iremediabil, traseul profesional la care aspiră.
Școlit în străinătate, Nicolescu este suspectat de legături cu statul paralel.
Potrivit CV-ului, a făcut parte din grupul de dialog Uniunea Europeană — Federația Rusă pe strategii energetice comune.
Scandalul Lukoil – evaziune și spălare de bani cu un prejudiciu de 200 de milioane de euro!
În octombrie 2014, procurorii DNA au început perchezițiile la sediul rafinariei Lukoil din Ploiești, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori ar fi de aproximativ 200 de milioane de euro.
În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat mai mulți saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea perchezițiilor, Lukoil a oprit producția rafinăriei din Ploiești.
La aflarea deciziei luate de procurorul DNA, premierul Victor Ponta a reacționat, transmițăndu-i că Guvernul speră că se va găsi o soluție legală care să permită sancționarea celor vinovați fără ca cei 3.500 de angajați să aibă de suferit.
Ulterior, s-a anunțat ca Lukoil nu va pleca din România și că rafinăria urmează să își reia activitatea.
Ce spunea Răzvan Nicolescu, ministru al Energiei la acea vreme, despre scandalul Lukoil
Răzvan Nicolescu spunea, la acel moment, că nu mai trebuie politizat subiectul legat de scandalul de la rafinaria Petrotel-Lukoil, afirmând totodată că este nevoie de prudență în afirmațiile referitoare la ruși.
„S-a vorbit și s-a politizat mult prea mult, am ajuns într-un stadiu al discuțiilor în care trebuie să ne oprim. Este o anchetă derulată de procurori, este un prejudiciu identificat de ei și trebuie să lăsăm justiția să își facă treaba.
Nu se pune problema anchetă vs locuri de muncă, dar problema locurilor de muncă trebuie să privească pe toată lumea. Trebuie să fim prudenți și cu politizarea rușii vs restul”, a declarat Nicolescu.
Acesta a spus apoi că, fiind un subiect „extrem de sensibil”, procurorii trebuie lăsați să-și facă treaba „și să decidă cu exactitate ce s-a întâmplat acolo și instanța să decidă”.
„Este și în interesul Lukoil să se facă o analiză serioasă. Este bine să ne oprim cu discuțiile, să lăsam pe cei îndreptățiți să facă această analiză. Să-i lăsăm pe procurori să-și facă treaba și să nu mai politizăm acest subiect, care este extrem de sensibil din perspectiva socialului”, a mai afirmat Nicolescu.
Anterior acestei declarații, potrivit presei, Nicolescu a avut o întâlnire cu Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului Lukoil.
Cine este Răzvan Nicolescu – de la însărcinat cu dialogul dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă la austriecii de la OMV
Răzvan Nicolescu este absolvent al Universității Politehnică București, Facultatea de Energetică. În anul 2008, a absolvit un program MBA al Solvay Business School (Bruxelles, Belgia).
În perioada 2006-2008, a fost reprezentatul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie.
În 2007-2008, a făcut parte din grupul de dialog Uniunea Europeană — Federația Rusă pe strategii energetice comune, iar, în 2008, a fost membru în Consiliul Consultativ al Agenției Europene Euratom.
În 2009, a fost desemnat de către Consiliul Uniunii Europene în Consiliul de Supraveghere al Agenției Europene de Reglementare în Energie, unde a ocupat funcția de vicepreședinte.
A reprezentat OMV Petrom în perioada 2009-2014, ca director de reglementare și afaceri publice.
În timpul guvernării Ponta, a fost pentru scurtă vreme ministru al Energiei.
Între 2014 şi 2016, a ocupat funcţia de preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER).
În prezent, Răzvan Nicolescu este membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT).
Cine este Dumitru Chiriță – traseul profesional al electricianului ajuns sindicalist și șef la ANRE
Dumitru Chiriţă a fost numit la şefia ANRE în 2017. La începutul carierei, Chiriţă a fost electrician, apoi sindicalist, iar din 2000 până în 2017 a fost parlamentar PSD.
După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.
Dumitru Chiriță este de origine din Tărtășești, Dâmbovița, și și-a început cariera ca electrician șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990.
După Revoluție, a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical, în perioada 1996–1999.
Între 2000 și 2004, a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.
Între timp, el a absolvit și Dreptul la Universitatea „Nicolae Titulescu” și și-a luat masterul în Drept la Universitatea București.
Celelalte mandate care expiră la ANRE
Vor fi mai multe numiri la ANRE pentru că nu doar funcția de președinte va expira, ci și cea de vicepreședinte, ocupată în prezent de Nagy-Bege Zoltan, precum și două funcții de membru, odată cu expirarea mandatelor Corneliei Sulger și a lui Gabriel Gheorghe.