Două țări au INTERZIS accesul persoanelor NEVACCINATE în centrele comerciale si la evenimentele publice

Cehia şi Slovacia au interzis de luni accesul persoanelor nevaccinate în hoteluri, puburi, saloane de coafură şi la majoritatea evenimentelor publice, după ce persoanele bolnave de Covid-19 a umplut saloanele de terapie intensivă ale spitalelor, majoritatea fiind nevaccinate, transmite Reuters.

Ambele state vecine din Europa Centrală au adoptat noile măsuri săptămâna trecută, după Austria, care a stabilit pentru prima restricţii pentru persoanele nevaccinate, pentru ca luni să treacă la carantină completă, regiunea fiind un focar de infecţii cu noul coronavirus.

Ţările au luat deciziile din cauza numărului record al infecţiilor zilnice, în timp ce ratele de vaccinare sunt în urma celor din majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.

Slovacia are a treia cea mai scăzută rată de vaccinare din bloc, cu 46,8%, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), în timp ce 60% din populaţia cehă are administrată cel puţin o doză de vaccin.

Dezbaterea privind o posibilă revenire la măsurile de izolare atât pentru cei vaccinaţi, cât şi pentru cei nevaccinati este în creştere, site-ul de ştiri slovac Dennik N raportând că guvernul ar putea discuta o propunere la o întâlnire de miercuri.

Coaliţia de guvernare a Slovaciei ar putea fi totuşi divizată, iar în Cehia politicienii de la guvernare s-au declarat împotriva carantinei, chiar dacă Camera Medicală Cehă a cerut acest luru.

Multe companii se tem de revenirea la restricţii mai dure, ca acum un an, când majoritatea magazinelor şi restaurantelor au fost nevoite să îşi închidă uşile înainte de sărbătorile de Crăciun.

Guvernul ceh trebuia să discute luni despre stabilirea stării de urgenţă, care îi va permite să ceară studenţilor la medicină să ajute în spitalele aflate în dificultate, unde soldaţi au fost deja trimişi în unele locuri.

Conform noilor măsuri, doar persoanele care au fost vaccinate sau care s-au recuperat de Covid-19 în ultimele şase luni pot vizita restaurante, hoteluri, servicii sau evenimente publice precum jocurile sportive.

În mari părţi ale Slovaciei, guvernul a ordonat restaurantelor să închidă toate spaţiile interioare şi să servească numai la pachet, precum şi să restricţioneze accesul la servicii pentru cei nevaccinati.

Analiştii au spus până acum că impactul economic al noilor restricţii cehe ar putea fi limitat.

Creşterea numărului cazurilor de Covid-19 în Republica Cehă vine pe fondul unui transfer de putere după alegerile din octombrie, deşi atât fosta administraţie, cât şi cea viitoare au vorbit împotriva restricţiilor, în special în cazul şcolilor.

Articolul precedentOctavian Jurma, vești bune după peste 20.000 de morți din criza politică: „Decesele SCAD sub 200 pe zi”
Articolul următorDacian Cioloș: ”Vom pregăti pentru 2024 o alternativă cu adevărat liberală, reformatoare, care să câștige încrederea românilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.