Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Ziua Mondială a Tapas-urilor
Spania este responsabilă pentru atât de multe lucruri minunate, iar mâncarea şi băutura din această ţară se numără printre cele mai bune din lume. Există o mulţime de factori care joacă un rol atunci când vine vorba de a vă bucura de unele dintre cele mai delicioase mâncăruri de pe întreg mapamondul, însă dacă sunteţi în căutarea celor mai delicioase preparate oferite de Spania, atunci tapas-urile vor fi alegerea potrivită pentru dumneavoastră.
Nu rataţi, deci, Ziua Mondială a Tapas-urilor (#WorldTapasDay), deoarece aceasta va fi ocazia perfectă pentru a sărbători acest preparat emblematic. Nu aţi încercat niciodată tapas? Pierderea dumneavoastră! Ziua Mondială a Tapas-urilor îşi propune să sărbătorească tot ceea ce face ca aceste savuroase preparate create pentru a putea fi mâncate dintr-o singură înghiţitură să fie atât de grozave şi gustoase.
Profund înrădăcinate în bucătăria spaniolă, tapas-urile sunt adesea servite ca gustări sau aperitive şi pot include o varietate de ingrediente gustoase, de la măsline şi brânză până la şuncă şi calamar.
Asiguraţi-vă, deci, că vă faceţi timp pentru a încerca cel puţin un fel de tapas cu ocazia acestei zile aniversare – sau poate vizitaţi un restaurant de tapas şi aflaţi care vă plac cel mai mult! Există atât de multe opţiuni diferite atunci când vreţi să vă răsfăţaţi cu tapas, acesta fiind, de altfel, unul dintre cele mai atrăgătoare lucruri despre ele. Fie că doriţi o masă principală săţioasă, fie că doriţi o gustare la un pahar de vin, #WorldTapasDay, este ziua perfectă de care să profitaţi din plin.
A treia zi de joi a lunii iunie a fost desemnată drept Ziua Mondială a Tapas-urilor chiar de către ţara care a creat aceste populare gustări, Spania, în 2016. Cuvântul „tapas” provine din verbul spaniol „tapar”, care înseamnă „a acoperi”. Acţiunea propriu-zisă de a oferi mici feluri de mâncare a fost popularizată înainte de secolul al XIX-lea, când călătorilor care vizitau hanurile li se serveau adesea mici mostre din mâncarea disponibilă.
Există, de asemenea, o poveste care spune că, la origine, tapas era pâinea sau carnea aşezată peste gura paharelor de sherry între două înghiţituri, pentru a împiedica muştele să pătrundă în această băutură dulce. Era folosită în special carne extrem de sărată, cum ar fi chorizo, pentru a-i încuraja pe petrecăreţi să continue să bea.
#WorldTapasDay este un eveniment anual care-i aduce alături pe iubitorii de tapas din întreaga lume, pentru a profita la maximum de aceste delicioase gustări din Spania. Deoarece tapas reprezintă în esenţă porţii mici de preparate tradiţionale sau populare din bucătăria spaniolă, există atât de multe tipuri de tapas pe care le puteţi încerca cu ocazia acestei zile. Fie că este vorba de tapas cu măsline, cârnaţi chorizo, pâine crocantă, carne de vită fragedă, calamari, brânză cabrales, legume, ouă de prepeliţă, anşoa, scoici, creveţi, midii umplute sau chifteluţe – combinaţiile potenţiale sunt infinite! Multe restaurante vă oferă opţiunea de a vă realiza propria combinaţie cu varietatea de tapas disponibile. Chiar şi cei mai pretenţioşi dintre mâncăcioşi vor găsi cu siguranţă ceva care să le placă!
Ziua legumelor proaspete
De câte porţii de legume proaspete este nevoie pentru a menţine o persoană sănătoasă? Cinci porţii pe zi? Şapte? Zece? Şi ce reprezintă o porţie? Nutriţioniştii sunt de acord că, în ceea ce priveşte fructele şi legumele proaspete, în general oamenii pur şi simplu nu consumă suficient în dieta obişnuită. O creştere a consumului zilnic de legume (şi de fructe) reprezintă scopul #FreshVeggiesDay, marcată anual în unele state ca SUA pe data de 16 iunie.
Pregătiţi-vă să faceţi o schimbare sănătoasă de Ziua legumelor proaspete! Este ocazia ideală pentru a va invita familia, prietenii şi vecinii în jurul dumneavoastră la un festin distractiv şi surprinzător fără carne!
#FreshVeggiesDay este sărbătorită la începutul verii, când cele mai gustoase legume de sezon au început să devină abundente. Este un bun început pentru restul acestui anotimp, acţionând ca un memento pentru a căuta legume proaspete locale pe care să le adăugaţi pe masă pe tot parcursul sezonului. De fapt, întreaga lună iunie este cunoscută drept „Luna fructelor şi legumelor proaspete”, aşa că aveţi destul timp pentru a vă crea noi obiceiuri!
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), oamenii ar trebui să consume cel puţin 400 de grame de legume şi fructe pe zi. Această recomandare s-a transformat într-un veritabil program de consum zilnic a cinci porţii de legume şi fructe, care a beneficiat de diferite versiuni în state precum Australia, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania.
Fermierii şi cultivatorii sunt cu siguranţă fericiţi să se alăture Zilei Legumelor Proaspete, oferind cele mai bune fructe şi legume de care dispun în acest moment. Dar nu vă opriţi aici! Asiguraţi-vă că intraţi în spiritul acestei zile, consumând legume proaspete pe tot parcursul anului, pe măsură ce sezonul o permite. În plus, surplusurile de legume pot fi congelate pentru a rezista pe perioada iernii!
Celebrarea #FreshVeggiesDay necesită puţină planificare, dar merită din plin. Faceţi ceva plăcut, delicios şi extrem de sănătos pentru întreaga familie, cum ar fi mersul la o piaţă cu legume proaspete, cultivarea de legume sau fructe în curtea proprie sau pur şi simplu consumarea de legume proaspete.
Păstrarea unei varietăţi de legume proaspete în casă este cea mai bună modalitate de a vă asigura că mâncaţi suficiente legume în fiecare zi. După ce le aduceţi acasă de la magazin, puteţi să le tăiaţi sau să le tocaţi imediat, astfel încât să fie uşor de luat ca gustare fără prea multe pregătiri.
Unele dintre cele mai sănătoase legume sunt:
Spanacul. Acest superaliment este plin de nutrienţi. O cană de spanac crud, proaspăt, oferă peste jumătate din doza zilnică de vitamina A şi 100% din necesarul zilnic de vitamina K. De asemenea, spanacul este bogat în betacaroten şi luteină, antioxidanţi extrem de folositori.
Morcovii. Oferind peste 400% din doza zilnică de vitamina A, morcovii sunt destul de departe în fruntea listei din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate. În plus, sunt uşor de cultivat, simplu de depozitat şi rezistă mult timp. Există chiar şi unele studii care arată că persoanele care mănâncă morcovi în mod regulat îşi pot reduce riscul de cancer!
Broccoli. Verdeţurile proaspete sunt extrem de benefice sănătoase pentru corpul uman, iar broccoli nu face excepţie. Este plin de vitamina K, vitamina C, mangan, acid folic şi potasiu.