Președintele rus Vladimir Putin încă vrea să cuprindă cea mai mare parte a Ucrainei, spune directorul american de informații naționale.
Avril Haines a spus că forțele ruse sunt atât de „degradate” încât ar putea dura ani să se recupereze – dar situația din Ucraina rămâne „destul de sumbră”.
Haines se așteaptă ca armata lui Putin să se bazeze pe atacuri cibernetice, pe eforturile de a controla energia și chiar pe arme nucleare pentru a prelua puterea.
Ucraina a intrat, astăzi, în cea de-a 126-a zi de război. Ofensiva rusă își continuă atacul asupra Donbasului, încercând să împingă apărarea ucraineană și să înconjoare zona. La Madrid continuă summit-ul NATO, viitorul Alianței în contextul războiului din Ucraina fiind dezbătut de peste 40 de şefi de state şi guverne.
Până în prezent, cea mai mare victorie a dezbaterilor din cadrul summit-ului de la Madrid este legată de acordul la care s-a ajuns cu Turcia, țară care este gata să sprijine aderarea Finlandei și a Suediei la NATO.
Jens Stoltenberg spune că relațiile cu Rusia sunt cele mai rele de la Războiul Rece. Întrebat dacă NATO presupune că intrăm într-un al doilea Război Rece, Stoltenberg spune că NATO s-a străduit pentru relații mai bune cu Rusia de zeci de ani. El a declarat că Rusia a fost invitată să participe la multe activități și a fost considerată un partener strategic al NATO în 2010, dar „Rusia este cea care a părăsit” încercările de a construi un parteneriat. A făcut asta cu un tipar de comportament – folosirea forței împotriva Georgiei, anexarea Crimeei și utilizarea forței în Donbas, în estul Ucrainei din 2014, spune el.