Descoperire după administrarea vaccinului anti-Covid. Cât de protejați sunt pacienții de boală

 

Persoanele care se vaccinează împotriva coronavirusului pot transmite în continuare boala. Specialiștii estimează însă că nu este motiv de îngrijorare, transmiterea în acest caz fiind una mică. Adrian Marinescu, medic primar infecționist la ”Matei Balș”, a vorbit miercuri dimineață, la Realitatea Plus, despre modul în care acționează vaccinul, reacțiile adverse și mutațiile suferite de virus. 

 ”Rolul pe care îl are vaccinul este de a împiedica îmbolnăvirea, de a reduce probabilitatea de a face o formă severă. Dacă vorbim de noțiunea de infectare, de faptul că virusul ajunge în căile respiratorii, da, virusul poate ajunge. Multiplicarea virusului la nivelul porților de intrare va fi însă mai redusă, ceea ce înseamnă că posibilitatea de a-l transmite mai departe va scădea foarte mult”, a spus medicul. 

Despre cazul asistentei din Spania, care a fost testată pozitiv la 24 de ore după ce s-a vaccinat, Marinescu a explicat că, în acest caz, infectarea s-a produs înainte.”Era în perioada de incubație. Nu există nicio legătură între vaccin și faptul că testul a ieșit pozitiv”, a adăugat medicul. 

În privința mutațiilor virusului identificate până acum, Marinescu a dat asigurări că actualul vaccin este suficient de eficient. În plus, acesta poate fi updatat în caz de nevoie. Despre reacțiile adverse raportate până acum de pacienți, Marinescu a subliniat că au fost ”minore și uzuale”.

”Virusul suferă mutații permanent, sunt în general mutații minore, care nu ridică probleme. De aceea este nevoie ca o campanie de vaccinare să se desfășoare într-o perioadă relativ mică de timp. Mutațiile identificate până acum nu influențează vaccinul pe care îl avem. Dacă în viitor vor fi dovezi care să ne spună că vaccinul trebuie updatat, acest lucru se poate face ușor. La fel este și cu vaccinul antigripal, acesta este pentru un sezon. Updatarea lui se face la fiecare campanie de vaccinare.

Cu siguranță nu e un lucru de îngrijorare, reacțiile adverse nu au fost severe, ci cu o intensitate redusă. Trebuie să comparăm ce se întâmplă și cu celelalte vaccinuri. În cazul vaccinului antiCovid, reacțiile adverse sunt uzuale. Reacțiile adverse sunt de moment și au fost rezolvate. 

Este o monitorizare de 15 minute imediat după vaccin, dar și în continuare. Persoanele vaccinate trebuie să raporteze orice reacție care îi apare”, a conchis medicul.  

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentRomânia și Republica Moldova au semnat Declarația comună privind „relația bilaterală specială și privilegiată” între cele două țări
Articolul următorCum pot fi identificate măştile neconforme de pe piaţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.