Descoperire arheologica epocala. Tot ce se știa despre Europa primitivă și homo sapiens este dat peste cap

O cercetare științifică ale cărei rezultate au fost publicate în revista Sciene Advance schimbă radical perspectiva asupra istoriei primitive a Europei și, în general, a tranziției la homo sapiens. Relicvele descoperite într-o peșteră din Franța arată că prototipul omului modern exista cu cel puțin 40.000 de ani mai devreme decât arătau datele precedente și folosea arme.

 

În Africa, utilizarea arcurilor şi săgeţilor a fost documentată ca datând de acum 70.000 de ani, dar până acum dovezile din Europa, decoperite în Germania, aveau o vechime de cel mult 12.000 de ani.

Noile date, obținute după cercetarea relicvelor extrase dintr-o peşteră din sudul Franţei, au oferit dovezi despre cea mai veche utilizare cunoscută a arcurilor şi săgeţilor în Europa, în urmă cu 54.000 de ani de către Homo sapiens, cu aproximativ 40.000 de ani mai devreme decât indicau cercetările precedente, din Germania.

Potrivit studiului publicat în revista Science Advances, datele au fost determinate după unelte găsite în peştera Mandrin. Situl a fost excavat din 1990, iar mai multe straturi arheologice urmăresc peste 80.000 de ani de ocupare a locului, unde au alternat Homo sapiens, omul modern şi omul de Neanderthal, conform news.ro.

Un strat, numit „E”, a fost atribuit prezenţei Homo sapiens în urmă cu 54.000 de ani, prins între două straturi demonstrând prezenţa neanderthalienilor. În acest strat s-au găsit sute de vârfuri de piatră tăiată, cu o fineţe de execuţie superioară celor prezente în celelalte straturi.

Aceste vârfuri s-au dovedit a fi cheia cercetătorilor, deoarece celelalte materiale folosite pentru fabricarea unui arc (lemn, fibre, piele) dispar în timp, îngreunând identificarea tehnici.

Pentru a stabili funcţia acestor vârfuri – dintre care unele sunt mai mici decât o monedă – oamenii de ştiinţă au realizat replici ale acestora şi le-au aşezat la capătul săgeţilor folosind un arc asupra animalelor moarte.

Astfel, specialiștii au putut determina că săgețile respective puteau fi eficiente asupra caprioarelor, cailor și chiar a zimbrilor, animalele pe care le puteau vâna oamenii acelor vremuri.

HOMO SAPIENS vs NEANDERTHALIENI: CEI CARE AU ADUS PROGRESUL AU SUPRAVIEȚUIT ÎN DETRIMENTUL „TRADIȚIONALIȘTILOR”

 

Într-un studiu anterior, cercetătorii au arătat că cele 2 specii, sapiens şi neanderthalienii, au ocupat locul alternativ și, cel mai probabil, s-au intersectat, fără să se poată spune dacă a fost o întâlnire paşnică sau nu.

 

Dar oamenii de Neanderthal care au locuit în peşteră după Homo sapiens au continuat să folosească arme tradiţionale, precum suliţele, fără a dezvolta sau a adopta tehnica arcului cu săgeată. 

 
 
Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorCând trebuie să iei micul dejun, prânzul și cina dacă vrei să slăbești! Ține minte, ora e importantă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.