Demența și Alzheimer ar putea fi tratate cu stimulare electrică noninvazivă a creierului

Pierderea memoriei cauzată de boala Alzheimer şi de alte forme de demenţă ar putea fi tratată în curând fără medicamente prin stimularea electrică nechirurgicală a creierului, sugerează o nouă cercetare.

Un studiu de succes efectuat pe adulţi tineri sănătoşi a confirmat că tehnica poate îmbunătăţi memoria, iar cercetătorii au început acum testele la persoane cu debut de Alzheimer, transmite News.ro. Acest tratament nedureros şi noninvaziv numit „interferenţă temporală” utilizează câmpuri electrice de frecvenţe multiple pentru a stimula neuronii din hipocampus, o regiune profundă a creierului implicată în formarea, stocarea şi rememorarea amintirilor.

„Cu noua tehnică am demonstrat pentru prima dată că este posibilă stimularea de la distanţă a unor regiuni specifice din adâncul creierului uman fără a fi nevoie de o intervenţie chirurgicală”, a declarat neurologul Nir Grossman de la Imperial College din Londra (ICL), într-un comunicat al ICL. Noua tehnică deschide o cale cu totul nouă de tratament pentru bolile cerebrale precum Alzheimer, care afectează structurile profunde ale creierului. Neuronii umani comunică cu ajutorul semnalelor electrice. Printre procesele sale complexe, maladia Alzheimer afectează această comunicare între neuronii din hipocampus, încorporaţi adânc în lobul temporal al creierului. Stimularea profundă a creierului este o modalitate de a remedia aceste dezechilibre ale activităţii electrice şi ar putea, potenţial, să trateze afecţiuni cerebrale precum Alzheimer. Un fel de stimulator cardiac pentru creier, electrozii implantaţi pot monitoriza activitatea şi pot transporta mici curenţi electrici în regiunile cu disfuncţionalităţi”.

Tulburările obsesiv-compulsive şi tulburările de mişcare, manifestate în boala Parkinson, sunt deja tratate cu ajutorul stimulării cerebrale profunde, însă procedura chirurgicală de implantare a electrozilor este riscantă, ceea ce face dificilă cercetarea utilităţii acesteia în alte afecţiuni ale creierului. „Până acum, dacă doream să stimulăm electric structurile din adâncul creierului, trebuia să implantăm chirurgical electrozi, ceea ce, bineînţeles, implică riscuri pentru pacient şi poate duce la complicaţii”, explică dr. Grossman. În cazul interferenţei temporale, câmpurile electrice de înaltă frecvenţă sunt trimise în creier prin intermediul unor electrozi fixaţi în exteriorul scalpului. Două câmpuri electrice, unul la 2.000 Hz şi celălalt la 2.005 Hz, sunt direcţionate pentru a se suprapune (interfera) în lobul temporal, creând un curent diferenţial de joasă frecvenţă la 5 Hz. Acest curent se află în aceeaşi gamă de frecvenţe ca şi activitatea neuronală în învăţare şi memorie. Câmpurile electrice de joasă frecvenţă de 5 Hz acţionează în hipocampus, facilitând coordonarea de către celule a activităţilor necesare pentru a crea amintiri. „Capacitatea de a ţinti selectiv zonele profunde ale creierului folosind o abordare noninvazivă este foarte interesantă, deoarece oferă un instrument pentru a investiga modul în care funcţionează creierul uman şi deschide posibilităţi pentru aplicaţii clinice”, explică unul dintre principalii autori ai studiului, cercetătorul în neuroştiinţe Ines Violante de la Universitatea din Surrey.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentDescoperire epocală! Cercetătorii au aflat cum rezistă celulele canceroase la chimioterapie
Articolul următorEconomiștii avertizează că orice posibilă escaladare a războiului Israel-Hamas prezintă un risc major pentru economia mondială

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.