Absența permisului de sănătate la persoanele care îngrijesc persoane în vârstă, la domiciliu, poate fi un motiv pentru întreruperea contractului de muncă, au anunțat oficialitățile italiene cu câteva zile înainte ca ”Certificatul verde” de sănătate să intre în vigoare, în Italia.
Subsecretarul de stat pentru sănătate, Andrea Costa, a vorbit, n urmă cu câteva zile, despre acest subiect: „Pe de altă parte, atunci când am introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul nostru sanitar, am pornit de aici, din dorința de a ne proteja persoanele în vârstă și pe cele mai fragile. Cred că prețul pe care l-au plătit este deja prea mare și nu ne putem permite să mai facem alte greșeli”, a explicat acesta, adăugând: „La urma urmei, aceasta este o relație între persoane private și, prin urmare, nu este ușor de gestionat.
În realitate, lucrurile par chiar mai simple. Nu pe frontul obligativității impuse de stat, însă, ci pe cel impus de angajatorul care – cu contractu în mână – are deja puterea să poată concedia îngrijitoarea sau menajera care crede că nu se vaccinează.
În practică, contractul de muncă la domiciliu, care reglementează acest tip de relație, prevede deja în cadrul său posibilitatea de concediere, cu un preaviz care variază în funcție de vechime, apelând doar la ruperea unei relații de încredere între părți, iar „refuzul de a prezenta vaccinarea sau permisul verde subminează iremediabil relația de încredere cu lucrătorul”, a declarat Andrea Zini, președintele Assindatcolf, asociație care reprezintă angajatorii familiilor, scrie stiridiaspora.ro
„În același timp, considerăm că este legitim ca o familie care angajează un lucrător domestic să ceară mai întâi un angajament de a menține permisul verde pe perioada în care acesta va lucra cu familia”, a adăugat Zini.
Italia. Certificat verde pentru badante și menajere
Deși solidă, aceasta este în mod clar o interpretare, motiv pentru care aceeași asociație îi invită pe angajatori să includă în noile contracte o clauză care să prevadă „disponibilitatea lucrătorilor casnici de a se vaccina împotriva Covid (sau valabilitatea permisului verde) ca o condiție necesară pentru angajare, în special în cazul asistenței persoanelor fragile. De fapt, de cele mai multe ori, cei 920.000 de lucrători casnici din Italia (cei obișnuiți, 2,17 milioane considerându-i pe cei fără contract) oferă asistență persoanelor în vârstă și autosuficiente din cauza vârstei sau a patologiilor, chiar și în coabitare.
„Cu toate acestea, deseori nu este posibil să se mențină distanța sau să se ceară ca beneficiarul de îngrijire să folosească echipament de protecție personală. De aceea, dacă scopul este cu adevărat de a proteja locuința privată și populația fragilă”, a explicat Zini, citat de Corriere Adriatic. „Credem că este corect ca lucrătorii din acest sector să fie vaccinați, la fel ca și toate celelalte categorii care intră în contact permanent cu familia (îngrijitori sau asistenți socio-sanitari)”, a adăugat.
Poziția de a face vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii casnici, îngrijitorii și ajutoarele casnice, este susținută și de persoanele în vârstă. Aceasta este ceea ce reiese din sondajul realizat de Senior Italia FederAnziani pe un eșantion de 464 de persoane de peste 60 de ani, care face o radiografie a percepției actuale a pandemiei și a campaniei de vaccinare în rândul populației de peste 60 de ani.
Ceea ce reiese, în plus, este că printre cei peste 60 de membri ai Senior Italia FederAnziani există o propensiune foarte mare pentru vaccinare: din cei 464 de respondenți, de fapt, doar 4 au recunoscut că nu s-au vaccinat și nu au intenția de a o face de teama reacțiilor adverse sau pentru că sunt complet împotriva vaccinării.
Pe de altă parte, Covidul este încă înfricoșător (pentru 78,9% dintre respondenți), mai ales pentru acei seniori care au în casă îngrijitori și ajutoare casnice, despre care nu știm sigur dacă au făcut sau nu vaccinarea și pentru care 92% dintre respondenți ar dori ca acest lucru să fie obligatoriu.