De ce testele de anticorpi nu sunt trecute în certificatul de vaccinare. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare, a explicat de ce nu pot fi trecute și testele de anticorpi în certificatul digital, alături de vaccinare, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR ori antigenic rapid.

Potrivit lui Gheorghiță, aceste teste arată prezenţa sau absenţa anticorpilor, însă nu şi capacitatea lor de neutralizare a virusului.  

”Anticorpii care apar la trecerea prin boală nu sunt întotdeauna neutralizanţi. Noi ştim că anticorpii-N sunt doar martori că omul a trecut prin boală şi nu au rol de protecţie. Anticorpii care eventual au rol de protecţie sunt anticorpii anti-proteina Spike, singurii care apar şi după vaccinare. Însă ceea ce folosim ca teste de laborator la acest moment – teste comerciale, disponibile – sunt în general teste calitative, adică îţi spun că ai anticorpi sau sunt absenţi, sau sunt teste semicantitative, adică îţi dau o valoare de anticorpi, dar ei sunt anticorpii totali şi nu reprezintă anticorpii neutralizanţi. Doar un procent din aceşti anticorpi sunt neutralizanţi”, a explicat medicul militar vineri seară, la un post TV. 

 

În plus, testele de anticorpi nu pot determina când a fost bolnavă persoana, a mai spus șeful CNCAV.
”Şi mai important este că atunci când facem testare în masă pentru identificarea anticorpilor la oameni care nu au un istoric de trecere prin boală, aceşti anticorpi nu au cum să-ţi spună care este momentul trecerii prin boală. Ca atare, noi nu ştim care ar putea să fie valabilitatea acelui certificat digital în baza unui test de anticorpi. Lăsând la o parte că nu ştim dacă valoarea anticorpilor se corelează cu protecţia”, a adăugat Gheorghiță. 

Articolul precedentMărturii cutremurătoare de pe patul din spital – Durere, disperare și teamă, simțite de pacienții Covid-19 din secțiile ATI
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 30 octombrie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.