Specialiștii ne recomandă să nu ne abținem când vrem să strănutăm, mai ales folosind metode precum ținutul de nas sau „strănutul silențios”, când persoana în cauză strănută înfundat, fără să deschidă gura.
Este foarte important să știm, totuși, care este diferența dintre a te abține să strănuți și a încerca să oprești un strănut. Ținându-te de nas, respirând adânc pe nas și aplicând presiune pe zona dintre buza superioară și baza nasului ai putea reduce din nevoia de a strănuta, însă, odată ce strănutul s-a pornit, cel mai bine este să îl lași să iasă, spune Alan Wild, neurochirurg la Universitatea Saint Louis.
Motivul pentru care nu este bine să te abții din a strănuta
În majoritatea cazurilor, rănile provocate în timpul strănutului nu au legătură cu actul în sine, ci cu o altă problemă de sănătate nedescoperită sau netratată. Însă, cu toate acestea, există situații când blocarea strănutului poate duce la:
- dureri în piept, leziuni la nivelul diafragmei
- ruperea unui vas de sânge la nivelul ochilor
- învinețirea zonei oculare
- leziuni la nivelul urechilor care pot cauza vertij sau tulburări de auz
- slăbirea unui vas de sânge către creier, care duce la creșterea tensiunii arteriale
Cu toate că riscul este foarte mic, sunt șanse ca fix tu să fii ghinionista sau ghinionistul, așa că e bine să fiți informați.
Există și oameni care strănută agresiv, ceea ce favorizează anumite afecțiuni. Cei care au fost supuși unor intervenții chirurgicale la nivelul sinusurilor și strănută puternic riscă să creeze un „mecanism” prin care aerul ce pătrunde în zona ochilor se va deplasa către creier, declanșând dureri de cap severe și accident vascular cerebral.
Cu atât mai mult, strănutul violent poate duce la rănirea gâtului din cauza unei mișcări bruște sau la pierderea involuntară de urină.
Strănutul încă stârnește controverse, inclusiv în rândul medicilor. Deși unii cred că strănutul are un rol important în blocarea particulelor poluante și a alergenilor în cavitatea nazală, alții sunt de părere că expunerea la soare, sexul, anumite medicamente, mâncatul excesiv și diverse afecțiuni neurologice pot sta la baza banalului strănut.
Sursă: Substantial.ro