Cutremur în România, în noaptea de joi spre vineri. În ce zonă s-a produs

Un cutremur de suprafață s-a produs în noaptea de joi spre vineri, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

În ziua de 2 decembrie, la ora 00:15:35 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 63km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74km S de Bacau, 99km NV de Galati, 107km E de Brasov, 107km NV de Braila, 127km NE de Ploiesti, 150km S de Iasi, 175km N de Bucuresti, 192km SV de Chisinau, 199km NE de Pitesti, 216km E de Sibiu.

INFP: În orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 pe Richter în Vrancea

 

În orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 pe Richter în Vrancea, afirmă specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP). Ei spun că există și o explicație pentru care sunt atât de multe seisme în această zonă.

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km, conform INFP.

 

„Şi această zonă nu este singură în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv. Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor”, transmite sursa citată.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.

Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).

Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

 

În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.

Articolul precedentCe se întâmplă cu punctul de amendă în 2023. Ministerul Finanțelor pregătește o nouă plafonare. OUG în consultare publică
Articolul următorAPIA: Fermierii pot depune în decembrie cererile pentru acciza la motorina utilizată în agricultură în 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.