Un experiment cu oglinzi aparent simplu, dar extrem de derutant, face înconjurul internetului în aceste zile. Iată cum poate o oglindă să vadă un obiect care este ascuns de o bucată de hârtie. Ai devenit și tu curios? Descoperă răspunsul în rândurile de mai jos.
Cum poate o oglindă să vadă un obiect care este ascuns de o bucată de hârtie?
Internetul este plin de trucuri și experimente care mai de care mai interesante. În aceste zile, un video cu oglinzi face înconjurul TikTok-ului și nu numai! Așadar, internauții au fost extrem de curioși să afle cum se poate vedea în oglindă un obiect ascuns în spatele unei hârtii.
Provocare: pune o foaie de hârtie pe o oglindă, după care plasează un obiect în spatele ei. Pe măsură ce te miști, obiectul va apărea în oglindă, chiar dacă este separat de aceasta prin bucata de hârtie. Care este explicația?
Cum funcționează o oglindă
Prima greșeală simplă pe care o facem în mod automat este să presupunem că oglinzile se întorc la stânga și la dreapta. Facem asta pentru că suntem o specie care a evoluat uitându-se la alții. Atunci când ridicăm mâna dreaptă în oglindă, omologul din oglindă pare să o ridice pe cea stângă, dar de fapt este mâna de pe aceeași parte.
Oglinda nu răstoarnă de fapt lucrurile. În realitate, aceasta întoarce lucrurile pe dos. Principiul este simplu: oglinda modifică direcția de propagare a unui fascicol de lumină, creând o imagine virtuală a subiectului din fața ei. Imaginea care rezultă poate să difere în funcție de forma oglinzii: cele concave micșorează, în timp ce oglinzile convexe măresc.
Cum știe oglinda că este acolo?
Imaginează-ți că, atunci când privești un obiect, liniile drepte merg de la ochi la fiecare bucățică din acel obiect pe care o poți vedea. Dacă te-ai privi pe tine însuți, ai vedea aceste raze doar ricoșând spre tine. Ar fi ca și cum ai purta o mască perfectă a feței tale și apoi ai da-o jos și ai împinge-o spre exterior. Acestea sunt aceleași caracteristici din interior spre exterior.
Dar pentru obiectul din spatele hârtiei, magia se întâmplă atunci când te miști, pentru că poți vedea legea reflexiei în acțiune mai clară.
Lumina se deplasează în continuare în linie dreaptă, dar odată ce întâlnește oglinda se reflectă spre ochii noștri cu același unghi. Acest lucru va crea o imagine virtuală în interiorul oglinzii. Atâta timp cât există o traiectorie între obiect și ochii noștri care lovește oglinda cu același unghi, atunci imaginea acelui obiect va apărea „în interiorul” oglinzii.