Aflate printre primele cauze de mortalitate la nivel mondial, bolile cardiovasculare au început să „atace” persoane tot mai tinere. Pentru că media de vârstă la care sunt depistate aceste afecţiuni a scăzut la 35 de ani, specialiştii ne dau câteva sfaturi.
Alimentaţia
Exerciţiile fizice, constante
Sportul practicat regulat, minimum 45 de minute pe zi, şi menţinerea unei greutăţi în limite normale măresc şansele de prevenţie a afecţiunilor cardiovasculare, atât în rândul tinerilor, cât şi în ceea ce priveşte persoanele cu o vârstă înaintată.
Controale regulate
Începând cu vârsta de 45 de ani, pacienţii trebuie să se prezinte la medic, o dată pe an, pentru un examen cardiologic complet. Până la această vârstă, un control cardiologic se poate efectua o dată la cinci ani. Consultaţia cardiologică, electrocardiograma şi ecocar-diograma reprezintă unele dintre analizele esenţiale pentru verificarea sănătăţii inimii.
Renunţaţi la fumat
Atât fumatul pasiv, cât şi cel activ afectează în mod real aparatul cardiovascular, crescând riscul apariţiilor bolilor coronariene sau atacurilor de cord.
Sursă text: Click.ro