Sarea, nisipul şi soluţiile antiîngheţ care au fost aruncate pe străzi pentru îndepărtarea poleiului îţi strică aproape în fiecare an încălţămintea. Materialul din care este fabricată, fie că este vorba despre piele naturală, piele întoarsă sau textil, se va deteriora dacă nu ştii cum să-l protejezi.
Cizmele, ghetele şi bocancii de iarnă se curăţă şi se întreţin în funcţie de materialul din care sunt confecţionate. Iată pentru fiecare în parte câteva soluţii simple şi la îndemâna tuturor.
Dungile albe lăsate de umezeală și de sare îți pot deteriora definitiv încălţămintea. Pentru a le curăța, foloseşte o cârpă curată, din bumbac şi o soluţie formată din oţet alb şi apă călduţă. Înlătură stratul de murdărie, masează zona afectată cu oțet, apoi usucă bine cizmele.
Cizmele din piele naturală se curăţă de noroi cu o cârpă moale, curată şi umedă. Nu le băga sub jetul de apă pentru că rişti să deteriorezi materialul.
După ce ai îndepărtat stratul de noroi, îndepărtează şi mizeria din locurile greu accesibile cum ar fi zonele de lângă talpă, toc, şireturi sau fermoare.
Continuă aceeaşi operaţiune schimbând apoi cârpa cu alta uscată. Usucă încălţămintea, apoi dă-i luciu folosind o cremă de pantofi, lapte Doina sau chiar lapte de corp.
Încălţămintea din piele întoarsă este foarte pretenţioasă şi nu este recomandat s-o foloseşti pe vreme umedă. Dacă te prinde ploaia sau ninsoarea încălțat cu cizme din piele întoarsă, acestea trebuie curăţate cât mai repede.
Dacă nu, mizeria va pătrunde în material, iar acesta, indiferent cât de bine va fi curăţat după, va rămâne pătat. Încălţămintea din piele întoarsă se şterge de noroi dar numai după ce acesta s-a uscat.
Dacă nu, vei întinde murdăria pe o suprafaţă şi mai mare a materialului. Straturile groase de mizerie se îndepărtează cu o perie mai aspră, iar pata rămasă se freacă uşor cu o gumă de şters.
Dungile albe lăsate de umezeală, de sare dar şi de soluţiile antiîngheţ care sunt împrăştiate pe străzi şi trotuare pot afecta iremediabil încălţămintea.