Culisele Statului Paralel | Magnații ruși care fac legea la Londra

Și-au clădit averile după căderea URSS-ului, au profitat de lipsa clară de reguli și de valul masiv de privatizări pentru a le extinde în permanență. Oligarhii ruși au acaparat țara din care provin, dar nu s-au oprit aici.

Potrivit presei franceze, citate de Hot News, magnații ruși, care sunt stabiliți la Londra și care au conexiuni puternice în Anglia, se infiltrează din ce în ce mai puternic în cercurile înalte ale societății londoneze, ca urmare a unor ordine venite direct de la Kremlin.

Prezența din ce în ce mai puternică a oligarhilor ruși în inima Marii Britanii a fost semnalată și de comitetul pentru afaceri externe din Anglia, încă din anul 2018. Într-un raport numit „Aurul Moscovei: Corupția rusească în Marea Britanie” scrie că, „Utilizarea Londrei ca bază pentru active corupte de către indivizi din apropierea Kremlinului este acum legată clar de o strategie mai amplă care are implicaţii pentru securitatea naţională”.

Mai exact, cei care au întocmit raportul vorbesc despre spălare de bani, desfășurată sub paravanul unor afaceri cu imobiliare de lux, investiții, dar și donații către instituții culturale sau partide politice.

Ascensiunea miliardarilor ruși în Anglia a început, potrivit presei internționale, încă din 2003, când magnatul oțelului din Rusia, Roman Abramovici a cumpărat clubul de fotbal Chelsea.

Însă „Londongradul”, așa cum a fost numit de către presă cercul oligarhilor ruși, a căpătat amploare în anul 2008, când Anglia a introdus golden visa, o viză destinată în exclusivitate miliardarilor străini pentru a le facilita mutarea investiților în Marea Britanie. Printre cei care au acaparat atunci puterea londoneză se numără Arkady Rotenberg și Oleg Deripaska, ambii magnați ai industriei grele, Andrei Gonșarenko, a cărui avere a explodat prin afacerile cu gaz, dar și Vladimir Șernuhin și Evgheni Labedev, ultimul fiind chiar proprietarul unui cotidian din Londra.

Pe listă se află și Boris Berezovsky care a ajuns de la consultant la o companie de automobile, la a înființa primul dealer auto capitalist din Rusia. Magnatul s-a extins repede și în domeniul petrolier, dar și în cel bancar. Berezovsky era cunoscut drept unul dintre apropiații președintelui și a familiei acestuia; astfel i-ar fi fost permis de către liderul de la Kremlin să controleze televiziunea publică rusă și linia aeriană a statului, Aeroflot.

Despre Berezovsky se crede că făcea parte dintre grupul celor mai influenți șapte magnați din Rusia, alături de Vladimir Vinogradov, Gusinsky, Vladimir Potanin, alexander Smolensky, Mihail Friedman și Mikhail Khodorkovsky. Influența acestui grup ar fi fost atât de puternică încât fostul președinte, Boris Elțîn, s-ar fi lăsat controlat constant de către aceștia. Grupul a fost risipit odată cu venirea lui Putin în scaunul de la Kremlin, care și-a adus proprii oameni din Sankt-Petersburg.

Nu au fost știrbiți însă total de influență, iar presa internațională susține că de pe urma afaceriștilor ruși care au ajuns în Regatul Unit, pe care ulterior i-a acuzat de spălare de bani, ar fi profitat inclusiv Casa Regală a Angliei. Ba mai mult, potrivit Hot News, oligarhii ruși ar fi fost ajutați să se integreze în lumea bună londoneză chiar de către fostul șef de cabinet al prințului Charles și de vărul reginei, Michael de Kent.

În timp, oligarhii ruși din Londra au început să-și pună bețe în roate chiar unii altora. De referință în acest sens rămâne procesul de la Înalta Curte Londoneză dintre Boris Berezovski și Abramovich. În urma procesului, Berezovsky și-ar fi luat viața în casa sa din Anglia. Acțiunea de judecată a ridicat puțin cortina și le-a permis jurnaliștilor să intre în culisele vieții oligarhilor ruși, vieți parcă desprinse din filmele cu James Bond, cu plimbări pe iahturi luxoase, conace imense în Franța, încercări de asasinate comandate prin mercenari ceceni, tranzacții de miliarde de dolari semnate pe șervețele, companii-fantomă, înțelegeri cu oameni politici și corupție cât cuprinde, relatează Hot News.

Având atât de multă putere în mâinile lor, s-a speculat faptul că magnații ruși, care au afaceri în Marea Britanie, ar fi influențat dorința oamenilor politici englezi ca Anglia să iasă din UE.

„Au fost acuzații copleșitoare despre încercări ruseşti de a influența voturile la referendumul din 2016. Impactul acestor încercări asupra rezultatului referendumului ar fi dificil, dacă nu imposibil de dovedit. Totuşi, guvernul a recunoscut lent existența acestor amenințări”, se arată în Raportul Comitetului de Securitate al Parlamentului Britanic.

Concluzia raportului este că prin faptul că le permite oligarhilor ruși să facă astfel de manevre pe teritoriul său, „ Marea Britanie și-a asumat să nu fie luată în serios cu privire la combaterea tuturor măsurilor ofensive ale preşedintelui Putin” și că trebuie să stabilească o strategie care „să lege clar instrumentele diplomatice, militare şi financiare ale Marii Britanii în lupta cu agresiunea de stat a Rusiei”.

De la publicarea raportului au trecut 4 ani, însă măsurile cerute de către acesta întârzie să apară, iar oligarhii își fac în continuare afacerile pe plaiurile londoneze. 

Foto: Profi Media

Articolul precedent5 militari morți după prăbuşirea elicopterului MApN
Articolul următorTragedie aviatică în Județul Constanța. Un MIG 21 și elicopterul de salvare, prăbușite: 8 militari morți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.