Cseke Attila: reformele ambițioase ale Ministerului Dezvoltării vor influența modul în care arată localitățile din România

”Ministerul Dezvoltării, pentru prima dată în zeci de ani, a elaborat o legislație modernă și fără birocrație inutilă în domeniul construcțiilor. Ministerul asigură și reglementările necesare pentru continuarea și finalizarea investițiilor publice”, a afirmat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, care a participat, astăzi, la cea de-a doua ediție a Conferinței internaționale INNOCONSTRUCT.

Regimul construcțiilor și reglementările pentru planificarea orașelor și a localităților erau vechi de 30 de ani și îngreunau procesul de dezvoltare. Ministerul Dezvoltării a elaborat un singur cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, a explicat, la eveniment, Cseke Attila.

Baza legislativă care guvernează amenajarea teritoriului, urbanismul și construcțiile reprezintă o prioritate pentru minister, în vederea eficientizării demersurilor pentru aprobarea documentațiilor de urbanism, autorizarea lucrărilor în construcții și digitalizarea proceselor de avizare și autorizare, a spus ministrul.

”Prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, se introduce avizul unic, prin care ajutăm beneficiarii să depună într-un singur loc documentațiile pentru avize, desființând, în acest fel, multitudinea de avize care expirau în timp ce erau emise celelalte și simplificând considerabil procesul de avizare”, a mai spus ministrul dezvoltării.

Ministrul a anunțat: România a fost printre primele țări din Europa care a propus o soluție pentru creșterea materialelor de construcții în funcție de statisticile oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Totodată, Ministerul Dezvoltării a propus și o soluție, adoptată de Guvern, care permite ajustarea valorilor din contractele de investiții publice: ”Astfel, cu un buget de 1,77 miliarde de lei, asigurăm continuarea investițiilor și evităm creșterea ratei șomajului”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Lucrările publice finanțate din fonduri europene sunt, de asemenea, vizate de măsurile adoptate de către Guvern prin OUG nr. 64/2022 în acest sens, a conchis ministrul.

“Guvernul a adoptat trei reglementări normative pentru a asigura continuarea investițiilor prin ajustarea contractelor publice. Sectorul construcțiilor este extrem de important pentru dezvoltarea comunităților locale și a României și îl tratăm ca atare”, a arătat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Articolul precedentÎncep controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune
Articolul următorSe deschide apelul de proiecte pentru locuințele eficiente energetic și prietenoase cu mediul pentru tineri și specialiști din domeniul sănătății și educației. Peste 5.500 de case vor fi finanțate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.