Cseke Attila: număr record de candidați înscriși la examenul de atestare a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici în construcții

Un număr record de 1.009 candidați s-au înscris, până la data-limită, la examenele de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici în construcții, a declarat luni, la București, ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a subliniat: ”numărul mare de candidați înscriși arată nevoia consolidării corpului de verificatori de proiecte și experți tehnici în construcții. Vom organiza examene de atestare transparente și previzibile”.

Cei care și-au depus cu succes candidatura pot dobândi, conform reglementărilor modificate de minister prin Ordinul MDLPA Nr. 817/2021, atestarea prin susținerea unui examen scris, de tip test grilă, a adăugat ministrul. Acesta a precizat că examenele vor fi organizate, pe lângă București, și în Cluj, Iași și Timișoara. ”Conform noilor reglementări, dacă în oricare dintre centrele universitare se înscriu peste 25 de candidați, examenele se vor organiza inclusiv în acel municipiu”, a spus Cseke Attila.

După cum este cunoscut, ministerul a modificat actele normative care reglementează atestarea verificatorilor și a experților în construcții, pentru că există o lipsă acută în acest domeniu. Verificatorii de proiecte și experții tehnici se asigură că orice construcție din domeniul public sau privat este sigură și conformă cu standardele de siguranță la incendiu, în caz de seism, sau de igienă, de exemplu. Totuși, sunt multe județe din țară unde nu avem experți și verificatori atestați, iar examenele se organizau foarte greu conform reglementărilor vechi” a precizat ministrul dezvoltării.

Cseke Attila a declarat: ”Vrem să construim creșe sigure din punct de vedere seismic și ne dorim spitale verificate de experți tehnici în siguranță la incendiu. Vrem să ne asigurăm că fiecare construcție publică sau privată este sigură pentru oameni. Din acest motiv am modificat reglementările privind atestarea experților și a verificatorilor, iar acum se vor organiza primele examene conform acestor noi reglementări. Mulțumesc pentru sprijinul de specialitate acordat de Universitățile Tehnice și pentru rolul lor în pregătirea acestor examene”.

Examenele se vor organiza în perioada 18-21 decembrie, iar calendarul și regulile sesiunii de atestare tehnico-profesională 2021 pot fi consultate pe site-ul oficial al MDLPA: https://bit.ly/3GmEIFv.

Articolul precedentMinistrul Agriculturii, după ce Azomureş a anunţat că opreşte producţia de îngrăşăminte: Căutăm soluţii pentru a limita scumpirea produselor agricole
Articolul următorMai multe tipuri de înghețată, retrase de la vânzare! PERICOL pentru SĂNĂTATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.