Criza medicamentelor se acutizează. Românii fac naveta între orașe pentru a căuta tratamente vitale

Criza medicamentelor se acutizează, odată cu debutul  sezonului infecțiilor și virozelor respiratorii. Din farmacii lipsesc medicamente esențiale și antibiotice, în special cele pentru copii. Farmaciștii trag un semnal de alarmă: stocurile sunt mici și la celelalte tipuri de medicamente, în special pentru boli grave care pot fi menținute sub control doar prin medicație constantă.

 

Potrivit unei estimări, din farmacii lipsesc zeci de medicamente, din aproape toate clasele, de la antibiotice pentru copii și spray-uri inhalatorii până la vaccinuri pentru glaucom și medicamente pentru diabetici. Pentru toate aceste produse este vorba fie de discontinuitate în aprovizionare, fie de dispariția totală de pe piață.

„Am trimis numeroase sesizări către Agenția Medicamentului, dar de acolo răspunsurile nu sunt încurajatoare. Ni s-a spus că principalul motiv al penuriei de medicamente îl reprezintă prețurile de referință prea mici, ceea ce face ca importul să nu fie rentabil pentru producători și astfel se aduc doar cantități minimale,” a declarat farmacista Beatrice Speteanu la Realitatea Plus.

EXPORTUL PARALEL DE MEDICAMENTE RĂMÂNE O PROBLEMĂ

O altă cauză a lipsei unor medicamente este exportul paralel, procedeul comercial prin care tratamente importate la prețuri mai mici decât în restul țărilor europene sunt reexportate de distribuitori, fără a ajunge la destinația inițială. Procedura este legală, dar statele membre pot, în anumite cazuri, să restricționeze comerțul paralel, pentru a garanta un interes public legitim, cum ar fi asigurarea unei furnizări adecvată și continuă de medicamente către populație.

 

„Nu există date transparente privind exportul paralel, dar ar trebui impusă o limită. De asemenea, trebuie actualizate prețurile pentru genetice, dar și o mai bună monitorizare a pieței, inclusiv mai multă transparență din partea distribuitorilor și producătorilor.

Farmacista a atras atenția că situația pacienților s-a agravat și mai mult, pe fondul crizei generale legate de scumpirea utilităților, iar în cazuri disperate oamenii au ajuns să facă naveta între orașe pentru a căuta medicamentele de care au nevoie.

 

 
 
Articolul precedentCondițiile Rusiei pentru a pune capăt războiului. Vladimir Putin lansează noi amenințări
Articolul următorPersoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil în parte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.