Criză fără precedent în lume: Penurie de OUĂ după explozia prețurilor – Țara în care oamenii cumpără găini online

Este penurie globală de ouă! Milioane de păsări au fost ucise de gripa aviară, iar prețurile au crescut cu 60% doar în ultimul an. În unele regiuni din Statele Unite, ouăle sunt raționalizate, iar în Noua Zeelandă problema este atât de gravă încât oamenii încearcă deja să își cumpere găini online.

Prețul ouălor a crescut vertiginos în întreaga lume, din cauza gripei aviare ce a distrus crescătoriile de găini, iar consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina au dus la creșterea prețurilor la energie și la hrana pentru animale.

În Statele Unite, prețul ouălor a depășit cu mult creșterea altor produse alimentare, urcând cu aproape 60% în cele 12 luni până în decembrie, comparativ cu anul precedent. Și în Noua Zeelandă este penurie de ouă. Însă, în Japonia, penuria este simțită de anul trecut. Iar prețurile au atins un nivel record, notează CNN.

Americanii sunt nemulțumiți de prețuri: „este ridicol să coste atât de mult” sau „e mult mai mult decât sunt dispusă să plătesc”, spun aceștia.

În unele regiuni, autoritățile au impus o limită de două cofraje pentru fiecare cumpărător.

În doar un an, peste 57 de milioane de păsări au fost răpuse de gripa aviară doar în Statele Unite ale Americii. Prețul unui cofraj de ouă a crescut de la 2 dolari și 35 de cenți în luna ianuarie a anului trecut la 7 dolari și 37 de cenți în prezent, potrivit Realitatea PLUS.

Între timp, în Noua Zeelandă, de teamă că nu își vor mai permite să cumpere ouă, oamenii au început să își cumpere găini. Cu o criză majoră se confruntă și țări precum Marea Britanie, sau Japonia, relatează Realitatea PLUS. 

În Japonia, prețurile cu ridicata pentru ouă au atins un nivel record în decembrie 2022, pentru că transporturile au scăzut, mai notează CNN. Costurile mai mari ale hranei pentru găini și gripa aviară înrăutățesc însă perspectivele unei atenuări a crizei, potrivit ministerului japonez al agriculturii.

Gripa aviară este cauzată de infecții care apar în mod natural printre păsările acvatice sălbatice, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Iar păsările infectate pot transmite virusul altor animale prin saliva lor și alte secreții. Iar circulația virusului a atins un maxim istoric, astfel că și această cauză confirmă că situația s-ar putea să nu se îmbunătățească în curând.

În Noua Zeelandă, care consumă mai multe ouă pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor, presiunea a fost amplificată de o modificare a reglementărilor agricole. Iar creșterea costurilor a declanșat o adevărată criză, iar oamenii au început să apeleze la cumpărările online de găini pentru a-și asigura propriile rezerve de ouă.

Articolul precedentSingurul aliment la care să NU renunţi niciodată dacă vrei să slăbeşti
Articolul următorOtrava asta îţi distruge oasele! O bei în fiecare zi fără să știi cât de toxică este pentru organism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.