Crescătorii de oi din județul Alba, în alertã: 5 focare de scrapie, în judeţul Sibiu

Un alt necaz se abate peste fermieri după problemele aduse de pesta porcină. Au fost descoperite în judeţul Sibiu 5 focare de scrapie, o boală care ucide ovinele.

Focarele de scrapie au fost descoperite în Presaca, Loamneş, Bogatu Român şi Şalcău, conform reprezentanţilor DSVSA Sibiu.

Vor fi omorâte sute de ovine, fermierii urmând să fie despăgubiţi, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu.

Scrapia este o boală degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor.

Boală este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile

SURSE DE INFECȚIE:

Boală este produsă de un agent infecțios care pare că se transmite de la oaie la miel și de la capra la ied, precum și la alte oi sau capre.

Modul în care se transmite de la o oaie sau capra la o altă oaie sau capra nu este cunoscut pe deplin, dar lichidele fetale, placentă sau alte țesuturi probabil că raspandesc agentul pe pășuni sau în exploatație în timpul fătării.

După fătare, mâncarea placentei de către oaie sau capra nu trebuie permisă.

Boală poate să apară și în urmă consumului accidental de făinuri proteice de origine animală de către ovine și caprine – suplimentele furajere contaminate, mineralele proteice de origine animală, făînă de carne, oase, sânge, organe rezultate în urmă prelucrării cadavrelor, produselor și subproduselor de bovine, ovine, caprine infectate.

Puteți citi mai multe în ghidul editat de către cei de la ANSVSA apăsând pe link-ul de mai jos:

http://www.ansvsa.ro/download/ghiduri_-_toate/ghid_sanatate_animala/Animale-GHID-practic-pentru-fermieri-detinatori-de-bovine-si-medici-veterinari-Encefalopatia-Spongiforma-Transmisibila-EST.pdf

Articolul precedent700 de kilometri de drumuri au fost modernizate prin fonduri europene gestionate de ADR Centru
Articolul următorStafilococ în aperitivele de la nunta din Șugag

Comments are closed.