Coșmarurile de la 40 sau 50 de ani pot fi un semn de avertizare pentru demență

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au spus că descoperirile lor sunt „importante”. Ele ar putea ajuta la identificarea pacienților în „cele mai incipiente stadii” de demență, a susținut echipa.

Cercetătorii spun că visele rele devin comune în ani – și, potențial, chiar decenii – înainte ca pierderea memoriei să apară.

Demența afectează aproximativ 850.000 de oameni în Marea Britanie și 6 milioane în SUA

Dr. Abidemi Otaiku, cercetător principal, a spus: „Foarte puțini indicatori de risc pentru demență pot fi identificați încă de la vârsta mijlocie. Deși trebuie făcute mai multe lucrări pentru a confirma aceste legături, credem că visele rele ar putea fi o modalitate utilă de a identifica persoanele cu risc ridicat. Iar acest lucru ar putea permite medicilor să adopte „strategii pentru a încetini debutul bolii.”

Un stil de viață sănătos cu o alimentație corectă și exerciții fizice regulate sunt doar doi factori înțeleși pentru a reduce riscul de apariție a acestei patologii. Deși incurabilă, identificarea precoce a demenței poate ajuta la încetinirea progresiei devastatoare a bolii.

Studiul, publicat în revista eClinicalMedicine, a constat din două părți

În cadrul primului braț al proiectului, 605 adulți fără demență, cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani, au fost urmăriți în medie pentru nouă ani. Li s-a cerut să finalizeze teste de memorie la începutul studiului și încă o dată la sfârșit. Voluntarii au fost, de asemenea, chestionați despre tiparele lor de somn și dacă au experimentat coșmaruri. Detaliile din testele de memorie au fost folosite pentru a urmări cât de repede s-a deteriorat puterea creierului lor. Acest lucru este cunoscut sub numele de „declin cognitiv” și este o consecință naturală a îmbătrânirii.

Totuși, un declin mai rapid decât se aștepta poate fi un precursor al demenței. Au fost urmăriți timp de cinci ani, în medie, și au fost, de asemenea, discutați despre experiențele lor de coșmaruri. Dar, în loc să li se ceară să finalizeze teste de memorie, cercetătorii s-au uitat la dosarele medicale pentru a determina dacă voluntarii au fost diagnosticați cu demență.

– Adulții de vârstă mijlocie care au experimentat cel puțin două coșmaruri pe săptămână au avut de patru ori mai multe șanse de a experimenta un declin cognitiv „semnificativ”, în comparație cu cei care nu au suferit niciunul.

– Rezultatele au arătat, de asemenea, că persoanele de peste 80 de ani, afectate de coșmaruri, au de două ori mai multe șanse să ajungă să fie diagnosticate cu demență. Cercetătorii nu cred că coșmarurile – de care suferă în mod regulat 5% dintre adulți – cauzează demență.

În schimb, ei cred că ar putea fi un produs secundar al neurodegenerării în lobul frontal drept și poate fi interpretat ca un semn precoce de debut al demenței.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie:

eClinicalMedicine

dailynews

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentMarcel Boloș spune că nu este de acord cu mărirea salariilor demnitarilor români
Articolul următorProiect de lege semnat de 40 de parlamentari liberali: Scutirea de impozitul pe venit a pensiilor cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.