Majorarea salariului minim pe economie stârnește în continuare controverse uriașe! În timp ce patronii spun că nu își mai permit să crească lefurile angajaților și în luna iulie, un fost ministru al Economiei avertizează că majorarea va duce la un val de concedieri și la închiderea firmelor mici. Asta pentru că ar crește taxarea pe venitul minim. Pe de altă parte, simulările arată că venitul majorat nu va acoperi inflația, iar față de valoarea netă actuală, românii vor încasa doar puțin peste 130 de lei în plus.
Aproximativ 1,8 milioane de români încasează lunar venitul minim pe economie. Leafa ar urma să crească din nou însă nu se știe când. Deși termenul inițial avansat a fost luna iulie, surse guvernamentale susțin că majorarea s-ar putea face abia în toamnă.
Venitul minim pe economie ar urma sa creasca cu 138 de lei net fata de valoarea actuala. In aceste momente, salariul minim brut este de 3300 de lei, ceea ce inseamna o valoare neta de 2079 de lei net, iar dupa majorarea la 3700 de lei brut, atunci venitul net va ajunge la 2217 lei.
Reporter: Dupa majorare, salariul minim net ar urma sa ajunga la 2217 de lei. E suficienta suma asta pentru un trai decent?
Angajat: Nu, nu stiu care roman traieste cu banii acestia si fiecare roman isi gaseste si un al doilea job pentru a-si rezolva problemele financiare. Noi ne imprumutam ca sa cheltuim bani, nu ca sa crestem nivelul de trai.
Ce salariu are un europarlamentar. Suma uriașă lunară pentru care se bat, de fapt, candidații la viitoarele alegeri
În tot acest timp, fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui susține că majorarea va duce la un val de concedieri și la închiderea firmelor mici. Totul pentru că Executivul nu reduce taxarea pe venitul minim. Și sindicaliștii susțin că măsura este una cu două tăișuri pentru că va crește numărul angajaților la gri și negru.
25% din venitul minim brut merg catre asigurarile sociale, adica 775 de lei in fiecare luna, alti 10% merg catre sanaatte si 10% este impozitul pe venit.
Salariul minim european, praf în ochi! Majorarea nu acoperă explozia prețurilor. În ce state UE se câștigă cel mai bine
„E multa lume care lucreaza la gri, in sensul in care sunt inregistrati cu salariul minim pe economie. Avem un numar extraordinar de mare, aproape jumatate din numarul oficial de lucratori”, a declarat Bogdan Hossu președintele Cartel Alfa.
Până la jumătatea lunii noiembrie, România trebui să adopte salariul minim european. Potrivit simulărilor, valoarea netă ar ajunge la 2.263 de lei.