Potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând cu data de 01.08.2021, cumularea concediilor medicale pentru incapacitate temporară de muncă, pe care putea să le obțină un angajat de la medicul de familie într-un an, s-a redus de la 30 la 28 de zile.
„Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși 28 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia”, potrivit ordinului comun al MS și CNAS.
După ce se atinge limita de 28 de zile calendaristice, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) va putea fi acordat unui asigurat doar de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau, în caz de internare, de către medicul din spital.
Ordinul mai stabilește că, atunci când o persoană solicită concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), medicii curanți trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii. În plus, de-acum, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă are, în primă fază, patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie.