Comisia Europeană vrea să știe câte haine cumpărăm și de unde. Pașaportul digital pentru haine, noua găselniță UE

Cumpărăm prea multe haine! Este avertismentul pe care îl trage Comisia Europeană pentru a pune capăt fenomenului numit simplu fast fashion. Deputații au adoptat un set de măsuri pe care europenii ar trebui să le adopte cât mai curând posibil, pentru a se asigura că textilele sunt produse într-un mod circular, durabil și echitabil. De altfel, se dorește și introducerea unui pașaport digital pentru haine. 

Numai în Uniunea Europeană sunt risipite aproximativ 5,8 milioane de tone de textile în fiecare an. Adică aproape 11 kilograme de persoană. Și în întreaga lume, un camion încărcat de textile ajunge la groapa de gunoi în fiecare secundă. Per total, ar fi vorba de peste 92 de milioane de tone de deșeuri.

„Până în 2030, ne propunem ca textilele de pe piața UE să fie durabile, reutilizabile, reparabile și reciclabile. Acestea trebuie să fie făcute cât mai mult posibil din fibre reciclate și să nu conțină substanțe chimice periculoase,” a spus Frans Timmermans, vice-președintele Comisiei Europene.

Magazinele și producătorii nu vor mai putea distruge hainele nevândute. Se va apela, de asemenea, la un pașaport digital pentru reducerea consumului de haine. Acestea vor oferi consumatorilor informații despre întregul lanț de aprovizionare precum și despre materialele și substanțelor chimice folosite. Oficialii vor și introducerea unor etichete prin care cumpărătorii vor ști cât de ușor de reciclat sunt hainele pe care le poartă. Până acolo, ar mai fi un pas important de făcut.

„Ca această schimbare să devină un succes, lumea are nevoie de o industrie a textilelor competitivă, rezistentă și mai presus de toate inovatoare,” a mai spus vice-președintele Comisiei Europene.

Îmbrăcămintea reprezintă 81% din consumul de textile din Uniunea Europeana. Tendințele de utilizare a articolelor de îmbrăcăminte pe perioade mai scurte înainte de a le arunca contribuie, de altfel, la modele nesustenabile de supraproducție. 

Articolul precedentGuvernul lansează o nouă sesiune a programului Casa verde fotovoltaice
Articolul următorAtenție șoferi: Poliția Română cumpără benzi cu țepi pentru a opri vitezomanii. Cu ce se mai dotează oamenii legii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.