Comisia Europeană propune accelerarea introducerii plăților instant în euro

Comisia a adoptat vineri, 28 octombrie 2022, o propunere legislativă menită să asigure că toți cetățenii și întreprinderile care dețin un cont bancar în UE și în țările SEE pot face plăți instant în euro.

Scopul propunerii este ca plățile instant în euro să fie accesibile ca preț, sigure și procesate fără obstacole în întreaga UE.

Propunerea, care modifică și modernizează Regulamentul din 2012 privind zona unică de plăți în euro, cuprinde patru cerințe privind plățile instant în euro:

  • garantarea disponibilității universale a plăților instant în euro, prestatorii de servicii de plată din UE care oferă deja transferuri-credit în euro având obligația să ofere și versiunea lor instant într-o perioadă de timp definită;
  • garantarea unor comisioane accesibile pentru plățile instant în euro, prestatorii de servicii de plată având obligația de a nu percepe pentru plățile instant în euro un comision mai mare decât cel perceput pentru transferurile-credit tradiționale în euro, care nu sunt efectuate instant;
  • sporirea încrederii în plățile instant, prestatorii având obligația să verifice concordanța dintre numărul contului bancar (IBAN) și numele beneficiarului furnizat de plătitor pentru a avertiza plătitorul cu privire la o posibilă eroare sau fraudă înainte de efectuarea plății;
  • eliminarea obstacolelor din calea procesării plăților instant în euro, menținându-se, în același timp, eficacitatea verificării persoanelor care fac obiectul sancțiunilor UE, printr-o procedură prin care prestatorii de servicii de plată își vor verifica clienții cel puțin zilnic în raport cu listele de sancțiuni ale UE, în loc să verifice fiecare tranzacție în parte.

Această propunere va sprijini inovarea și concurența pe piața plăților din UE, în deplină conformitate cu normele existente privind sancțiunile și combaterea criminalității financiare. Propunerea va contribui, de asemenea, la obiectivele mai ample ale Comisiei privind digitalizarea și autonomia strategică deschisă. Această inițiativă se aliniază la prioritatea Comisiei de a se asigura că economia funcționează în serviciul cetățenilor și creează un mediu de investiții mai atractiv.

Pentru mai multe detalii click aici.

Articolul precedentMinisterul Economiei pune 300 de milioane de euro la dispoziția industriei prelucrătoare din România!
Articolul următorA intrat în vigoare Regulamentul privind piețele digitale: norme pentru controlorii de acces pentru a asigura intrarea în vigoare a piețelor deschise

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.