Comisia de la Veneția cere Parlamentului o motivare clară pentru demiterea Avocatului Poporului

Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

„Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, v-aş fi recunoscător dacă aţi avea bunăvoinţa să ne furnizaţi bazele şi elementele juridice care au dus la o decizie atât de grea precum aceea de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului”, se arată în scrisoare.

Avocatul Poporului, Renate Weber a fost revocată în 16 iunie, prin votul Parlamentului.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019. După revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, în coaliţie s-a convenit ca postul să revină UDMR, care îl propune pe Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Articolul precedentTraficant de droguri condus după gratii
Articolul următorMunca pe caniculă: Ce amenzi riscă angajatorii care nu asigură condiţiile legale?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.