CHECK-IN. Casă veche de peste un secol, salvată de la demolare

 

Clădirile istorice ale Bucureștiului trebuie păstrate și valorificate, nu distruse, a scris primarul general, pe pagina sa de socializare. Nicușor Dan a intervenit pentru a salva de la demolare o casă veche situată chiar în centrul Capitalei. Ana Maria Păcuraru a dat astăzi check-in pe străzile din București, acolo unde se află clădiri vechi de peste o sută de ani care merită să fie salvate. 

 Două clădiri monument au fost salvate la început de an de Primăria Capitalei. Cele două case se află pe strada Dionisie Lupu din București și, deși proprietarii se apucaseră de demolări, Nicușor Dan a reușit să oprească distrugerea clădirilor înfrățite cu Ateneul Român. 

Autorizațiile de construcție oferite de Primăria Capitalei în ultimii 30 de ani fac și astăzi subiectul multor scandaluri. Haosul urbanistic în care zace Bucureștiul pare că poate fi însă oprit prin intervenția autorităților bine intenționate. Mărturie stau cele două case de pe strada Dionisie Lupu, mai exact la numărul 39, respectiv 41. 

În ultimele zile de mandat, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru superba casă de pe strada Dionisie Lupu, numărul 39, care ar fi edificată după planurile arhitectului Albert Galleron, arhitectul Ateneului. Totul, la pachet cu clădirea de la nr 41, al cărui calcan era pictat în fiecare an cu ocazia unui festival de Street Delivery.

Proprietarii ceruseră în repetate rânduri dreptul de a demola casele și de a construi în locul lor blocuri de birouri sau locuințe. Au reușit să obțină permisiunea și astfel s-au apucat de demolat la interior. Marți, primarul general al Capitalei a mers la șantier și a reușit să oprească temporar demolarea. Marea provocare a autorităților este acum soluția pe care autoritățile și investitorii o vor găsi pentru a integra casa în structura arhitecturală a viitorului proiect imobiliar.

În 2015, Ordinul Arhitecților București a cerut clasarea casei de pe strada Dionisie Lupu 39, ca monument de categorie B, iar în 2016 Direcția de Cultură București a pornit procedura de clasare, dar ceva s-a întâmplat pe parcurs și nu a fost finalizată. 

Salvarea unei clădiri vechi poate fi făcută și prin inventivitatea unor arhitecți. Soluții există așadar. Important este să existe voință și comunicare între investitorii imobiliari și administrația publică.

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check-in acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Dacă aveți o propunere de subiect, trimiteți un mesaj la [email protected]

Articolul precedentBunuri furate, recuperate la scurt timp de polițiști
Articolul următorBilanț coronavirus 7 ianuarie: 4.951 de cazuri noi și 111 decese

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.