Senatorii au adoptat proiectul de lege care prevede eliberarea cazierului judiciar și în format electronic. Proiectul mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților pentru a ajunge în vigoare. 

Proiectul, inițiat de parlamentari PNL, PSD, USR PLUS, UDMR, vizează completarea unui articol din legea privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii acestui document prin introducerea posibilităţii eliberării în format electronic.

Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în format electronic.

Certificatele de cazier judiciar eliberate electronic sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. „Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă”.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.

Sursa: Realitatea de Bucuresti