Certificatul de cazier judiciar va putea fi obținut și în format electronic

Senatorii au adoptat proiectul de lege care prevede eliberarea cazierului judiciar și în format electronic. Proiectul mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților pentru a ajunge în vigoare. 

Proiectul, inițiat de parlamentari PNL, PSD, USR PLUS, UDMR, vizează completarea unui articol din legea privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii acestui document prin introducerea posibilităţii eliberării în format electronic.

Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în format electronic.

Certificatele de cazier judiciar eliberate electronic sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. „Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă”.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentRaluca Turcan: ”Într-o funcție de demnitate publică nu au ce căuta persoanele condamnate penal”
Articolul următorSfinții Mihail şi Gavriil, 8 noiembrie. Ce trebuie să porți în portofel ca să ai noroc la bani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.