Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis miercuri că o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 nu este urgentă. Anunțul vine după ce din ce în ce mai multe țări europene autorizează administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. ECDC recomandă, totuși, o doză suplimentară de vaccin pentru persoanele vulnerabile.
ECDC a transmis miercuri că „nu există o nevoie urgentă” de administrare a unei doze suplimentare de vaccin pentru întărirea imunităţii împotriva COVID-19 în populaţia generală, informează AFP.
Într-o notă tehnică publicată miercuri seară, ECDC recomandă în schimb, în linie cu poziţia OMS, aceste doze suplimentare pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit.
„În stadiul actual al cunoştinţelor, nu există o nevoie urgentă de a administra doze booster pentru persoanele vaccinate integral, în populaţia generală”, indică ECDC într-un comunicat de presă postat miercuri seară pe site-ul oficial.
„Prioritatea trebuie să fie de a vaccina persoanele eligibile care nu şi-au terminat încă vaccinarea”, iar „doze suplimentare trebuie deja să fie avute în vedere pentru persoane cu un răspuns limitat la prima serie de vaccinare, precum unele categorii de indivizi cu sistem imunitar compromis (spre exemplu, cei care au primit un transplant de organ)”, se mai spune în recomandarea ECDC.
OMS a criticat pe 18 august viteza cu care statele bogate decid să administreze o a treia doză de vaccin, în timp ce în alte țări, majoritatea populației nu este încă vaccinată nici cu prima doză. OMS mai invăcă în acest sens și că datele ştiinţifice nu au demonstrat necesitatea celei de-a treia doze de vaccin în stadiul actual al pandemiei.
Vaccinarea cu a treia doză echivalează cu „distribuirea de veste de salvare suplimentare unor persoane care au deja una, în timp ce lăsăm alte persoane să se înece fără nicio vestă de salvare”, a subliniat directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.
Potrivit ECDC, „toate vaccinurile autorizate în UE oferă o protecție înaltă în prezent împotriva spitalizării şi a formelor grave asociate COVID-19, în vreme ce un adult din trei nu este încă vaccinat cu schema completă”.