Cel mai important simpozion organizat la Blaj cu ocazia Centenarului Unirii va avea loc luni și marți, 29 și 30 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Peste 30 de personalități ale lumii universitare, profesori, conferențiari și lectori, vor susține, timp de două zile, conferințe în cadrul simpozionului științific internațional „România 100.
Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie”. Invitați speciali sunt Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, care vor participa la conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, ce se va desfășura luni seara.
Organizatorii întregii manifestări sunt Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.
La eveniment vor participa episcopii greco-catolici, care se vor afla în această perioadă la Blaj, cu ocazia sesiunii de toamnă a Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Simpozionul „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie” va începe luni, 29 octombrie, la ora 16:00, cu alocuțiuni de bun venit și prelegeri pe marginea temei propuse de organizatori. Tot luni, dar de la ora 18:30, va avea loc conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, în cadrul căreia vor susține alocuțiuni ambasadorii prezenți la Blaj, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, dar și reprezentanții instituțiilor care organizează evenimentul.
Marți, 30 octombrie, prelegerile se vor desfășura între orele 09:30-12:45 și 15:15-18:30, de la această oră fiind programată și conferința care va închide evenimentul, „70 de ani de interzicere abuzivă a Bisericii Române Unite”, care îi are ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”.
Tot marți vor fi lansate și prezentate cărțile „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, de Mauro Orsatti și „In Honorem Renzo Lavatori”, un volum omagial dedicat unuia dintre cei mai însemnați teologi contemporani ai Bisericii Catolice din Italia.
Pe parcursul celor două zile accesul în Palatul Cultural este liber, organizatorii exprimându-și speranța că la acest eveniment va participa un număr cât mai mare de blăjeni pasionați și dornici să afle lucruri interesante din istoria blăjeană și românească.
Comments are closed.