Bei o ceașcă de cafea dimineața când te trezești, însă în unele zile se întâmplă să ajungi și la trei căni de cafea.
Probabil că ai auzit până acum că licoarea magică are un conținut bogat de cafeină, kahweol, cafestol și antioxidanți. Însă știi ce se întâmplă în organismul tău atunci când bei trei căni de cafea pe zi?
Motivul pentru care ai putea să bei trei căni de cafea pe zi
Conform unor noi studii, cafeaua îți poate salva viața. Oamenii de știință au descoperit că trei căni de cafea pe zi pot scădea riscul apariției bolilor hepatice fatale, cancer și ciroză, cu 70%. Beneficiile acestei băuturi sunt datorate substanțelor conținute de cafea.
Acest amestec de compuși și substanțe protejează ficatul și oprește cicatrizarea țesutului și inflamația, indiferent dacă este regăsit în cafeaua la filtru, cafeaua instant sau espresso. Studiile, finanțate de șase mari producători de cafea, s-au bazat pe șase cercetări anterioare privind beneficiile cafelei pentru ficat. S-a analizat un studiu italian din 2016. Unii oameni de știință sunt de părere că riscul cirozei scade cu 25%, alții cred că acesta este redus cu 70%. Analizele statistice au arătat, de asemenea, că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de apariție a cancerului cu 40%, iar un consum mai mare poate oferi protecție suplimentară.
Studiul a fost finanțat de Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea.
Consumul moderat de cafea a fost definit de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară și este de trei – cinci căni de cafea pe zi. Numărul persoanelor cu afecțiuni hepatice, care numără peste 100 de tipuri, este în creștere în Marea Britanie și Statele Unite, fiind în prezent de două milioane de britanici și treizeci de milioane de americani. Acest număr este în creștere din cauza obezității, hepatitei nediagnosticate și consumului ridicat de alcool. Cancerul de ficat este mai rar, însă și incidența acestuia crește, iar cauza exactă rămâne necunoscută.
Specialiștii în medicină sunt de părere că aceste descoperiri ar putea ajuta pacienții care nu au o boală hepatică diagnosticată să facă schimbări în viața lor.
Un consum moderat de cafea, 3-5 căni pe zi, este asociat cu efecte benefice la nivelul ficatului. Pacienții au adesea o opinie negativă despre cafea și nu primesc sfaturi proactive pentru a introduce această băutură în viața lor ca parte a unui stil de viață sănătos. Cafeaua este acccesibilă ușor tuturor, iar consumul regulat poate avea un impact semnificativ în ceea ce privește prevenirea și, în unele cazuri, încetinirea progresiei bolilor hepatice.
Sursa: eva.ro