Ce școli vor fi deschise doar online: HARTA scenariilor pentru începerea noului an școlar, pe județe

Ministerul Sănătății a publicat HARTA și LISTA incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România. Pe baza acestora se va ști după care din cele trei scenarii vor funcționa școlile. Institutul Național de Sănătate Publică a centralizat situațiile epidemiologice din fiecare unitate de învățământ din țară țară trimise de direcțiile de sănătate publică. Premierul Orban a anunțat că anul școlar ca începe pe 14 septembrie, nu pe 1 octombrie așa cum susțineau mai multe voci. Ce școli vor fi deschise doar online: HARTA scenariilor pentru începerea noului an școlar, pe județe.

Institutul Național de Sănătate Publică a centralizat analizele direcțiilor de sanătate publică din fiecare județ, raportandu-se la numarul de infectari din ultimele 2 saptamani.

Imagine

 

 

Ministerul Sănătății a publicat HARTA situației epidemiologice din ultimele două săptămâni.  Cele mai multe localități din România se încadrează în scenariul verde. Nu lipsesc însă localitățile cu focare de COVID-19, care se încadrează în scenariul roșu.

București: La București, rata de incidență la mia de locuitori este de 1,12 în ultimele 14 zile, va fi aplicat în mare parte GALBEN. Nu sunt zone roșii în București.

Doar numite anumite sectoare ale Capitalei vor urma scenariul galben. Acest scenariu presupune că elevii anilor terminali, a VIII-a și a XII-a, vor merge fizic la școală, în timp ce ceilalți elevi vor participa alternativ, prin rotație, fizic și online.

Tot scenariul GALBEN va fi aplicat și în Alba Iulia, Bacău, Oradea, Brașov, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Iași, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Vaslui și Râmnicu Vâlcea.

Toate celelalte municipii reședință de județ, în afară de cele de mai sus, se încadrează în scenariul VERDE.

Cele mai multe zone roșii sunt în județele Arad, Cluj sau Brăila. Potrivit scenariului roșu, elevii vor invata online.

Potrivit hărții publicate de INSP, în scenariul ROȘU se încadrează localități cu incidență mare de cazuri de COVID-19.

În comuna Suhurlui, din județul Galați, școlile vor începe în scenariul roșu. În localitate sunt peste 200 de elevi. Părinții sunt nemulțumiți, mai ales că mulți copii nu au tablete și nu știu cum se vor descurca doar online. În alte patru localități din județul Galați, școala va începe în scenariul galben, pentru că există mai mult de un caz de infectare la mia de locuitori înregistrat în ultimele 14 zile.

În județul Arad, cea mai mare incidență este în comuna Șiștarovăț – 52,2 la mia de locuitori. În orașul Făurei, județul Brăila, incidența este de 11,12 la mia de locuitori. În Bacău, localitatea Ungureni are o incidență de 23,6/1.000.

LISTA localităților din România pentru începerea noului an școlar poate fi descărcată AICI. VEZI SCENARIUL aplicat în fiecare județ din România

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Scenariul 1 – VERDE: Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2 GALBEN: Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3 – ROȘU: Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.

Pe 10 septembrie, parintii, elevii si profesorii vor afla scenariul concret dupa care va functiona fiecare unitate de invatamant. 

Medicii spun că scenariul galben ar fi cel ideal.

„Acest  sistem hibrid ar fi o solutie buna. Sa invatam sa traim cu acest virus. Sa ne protejam, educare medicala – nu putem sa inchidem totul pana depasim pandemia”, spune Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Articolul precedentCulisele statului paralel, cu Alexandra Păcuraru și Dorin Iacob – o nouă emisiune la Realitatea PLUS
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 62. Politica… la microscop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.