Organizația Mondială a Sănătății a făcut un anunț încurajator legat de noua tulpină Omicron de coronavirus. Epidemiologul Michael Ryan, director executiv al Programului OMS pentru situații de urgență în sănătate, a confirmat că „nu există niciun motiv de îngrijorare” legat de protecția dată de vaccinurile actuale împotriva infectării cu Omicron, a formelor severe de boală și spitalizare.
Vaccinurile existente împotriva COVID-19 ar trebui să protejeze persoanele infectate cu varianta Omicron împotriva celor mai grave forme de boală, susține Mike Ryan.
„Avem vaccinuri foarte eficiente care s-au dovedit a fi puternice împotriva tuturor variantelor până acum, în ceea ce privește severitatea bolii și spitalizarea. Și nu există niciun motiv să ne îndoim că ar fi altfel”, în cazul variantei Omicron, a declarat Mike Ryan, într-un interviu pentru AFP.
„În acest moment, cel puțin pe baza datelor preliminare pe care le avem, nimic nu arată ca Omicron ar provoca forme mai severe de COVID-19 decât Delta”, a declarat Mike Ryan, pentru AFP.
„Chiar ar indica forme mai ușoare, dar este prea devreme să tragem niște concluzii finale și trebuie să fim precauți în interpretarea acestor prime informații”, a adăugat Ryan.
Epidemiologul Mike Ryan, specialist în bolile infecțioase și sănătate publică, a anunțat că în privința Omicron este doar începutul studiilor unei variante ce a fost depistată pe 24 noiembrie și care, de atunci, a fost identificată ulterior în aproximativ 40 de țări.
Precizările făcute de reprezentantul OMS vin după ce mai multe studii preliminare asupra Omicron arată că varianta supermutantă ar genera forme mai ușoare de COVID-19 însă există informații că ar putea scăpa parțial de acțiunea vaccinurilor anti-COVID-19.
Dr. Anthony Fauci a declarat că datele preliminare despre varianta Omicron sunt încurajatoare, dar imunologul a estimat că este prea devreme pentru a determina dacă noua variantă este mai puțin mortală decât Delta.
”Comportamentul general pe care îl vedem până acum nu arată nicio creștere a severității. De fapt, unele locuri din Africa de Sud raportează simptome mai ușoare”, a spus marți omul de știință american Anthony Fauci, tot pentru AFP.
Și dr. Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic COVID-19 la OMS a declarat anterior, pentru Face the Nation, că rapoartele inițiale sugerau că varianta Omicron provoacă simptome mai „ușoare” ca Delta, dar este prea devreme pentru a se pronunta in aceasta privinta.
Datele preliminare din Africa de Sud arată că Omicron va induce o creștere substanțială a infectărilor în comparație cu varianta Delta, care este dominantă în acest moment în Europa și în lume.
În același timp, Alex Sigal, cel care a izolat varianta originală de coronavirus din Africa de Sud – Beta, a avertizat că protecția imunitară dată de vaccinare sau trecerea prin boală ar fi insuficientă în fața noii tulpini Omicron. Acesta susține că Omicron ar avea capacitatea de a scăpa de protecția dată de vaccinuri și că este mai transmisibilă decât celelalte variante de coronavirus, potrivit news.sky.com. Director la Institutul de cercetare în sănătate din Africa de Sud, Alex Sigal a precizat că doar o doză BOOSTER ar întregi protecția împotriva infectării cu noua tulpină de coronavirus Omicron.