Consiliul de securitate de la Kremlin a votat, luni seara, în favoarea recunoașterii independenței republicilor separatiste din regiunea Donbas. Președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor sepratiste Donețk și Lugansk. Ulterior, Rusia a trimis forțe armate să asigure ceea ce ei au numit „menținerea păcii” în regiunile separatiste. Potrivit presei internaționale, tratatul de cooperare Rusia-Donbas semnat presupune și cooperarea la nivel militar.
În timp ce tratatele de prietenie și colaborare dintre Rusia și noile republici recunoscute Donețk și Lugansk sunt încă în faza de redactare, Duma de Stat a Rusiei a publicat, luni seara, documentele propuse, arătând că acestea vor include elemente privind apărarea comună împotriva agresiunii externe, precum și dreptul de a folosi, printre altele, infrastructura militară, de ambele părți.
Mutarea vine ca urmare a deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște republicile Donețk și Lugansk, două regiuni din estul Ucrainei, drept state independente.
Duma de Stat a votat, cu o majoritate covârșitoare, în favoarea recunoașterii regiunilor rebele, săptămâna trecută. Potrivit Russia Today, drafturile proiectelor de prietenie și asistență reciprocă cu ambele state recent recunoscute, care ar urma să fie valabile cel puțin 10 ani, au fost publicate pe site-ul legislativului.
Articolul 5 iese în evidență prin faptul că dă ambelor părți contractante „dreptul de a construi, utiliza și îmbunătăți infrastructura militară, baze, precum și alte obiecte aflate pe teritoriul acestora”. Kremlinul a ordonat deja trupelor ruse să se desfășoare în cele două zone ca forțe de menținere a păcii, în așteptarea unui tratat oficial de cooperare militară.
În plus, articolul 6 al tratatului interzice ambelor părți „să intre în orice bloc sau alianțe îndreptate împotriva oricăreia dintre acestea”. Mai mult, nu va permite ca teritoriul acestora să fie folosit pentru lansarea de atacuri unul împotriva celuilalt.
Articolul 11 al proiectului prevede libera circulație a cetățenilor între părțile contractante și obligă atât Rusia, cât și republicile „să elaboreze și să pună în aplicare un set agreat de măsuri pentru a reglementa regimul de intrare și ieșire de pe teritoriul lor a cetățenilor țărilor terțe”.
Articolul 13 obligă părțile să protejeze „identitatea etnică, lingvistică, culturală și religioasă a minorităților naționale pe teritoriile acestora și să creeze condiții pentru păstrarea și dezvoltarea acestor identități”, garantând, în același timp, drepturile individuale și pe cele colective ale minorităților „fără a fi supuse vreunei încercări de asimilare împotriva voinței acestora”.
Acordurile de prietenie şi ajutor reciproc urmează să treacă, marţi, prin Parlamentul Rusiei.