Ce legume sunt MAI SĂNĂTOASE gătite decât crude. Greșeala banală pe care o fac mulți români

Chiar dacă nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm cât mai multe legume şi fructe crude, iată că unele dintre acestea sunt mai sănătoase când sunt gătite. Şi asta pentru că valorile nutriţionale cresc odată ce sunt preparate la cald. 

Pentru a beneficia de proprietăţile lor, trebuie să le prepari cât mai sănătos: fierte, gătite la cuptor sau la grătar. Explicaţia e simplă: structura celulară a acestor alimente se descompune, iar nutrienţii sunt absorbiţi mai uşor în organism. Din păcate, de multe ori ignorăm acest aspect și utilizăm greșit anumite alimente.

Ce legume sunt mai sănătoase gătite

Ciupercile sunt mai sănătoase şi mai sigure atunci când sunt gătite. Acestea se digeră greu dacă sunt consumate crude şi pot cauza probleme de sănătate. În momentul în care sunt consumate gătite, nutrienţii ajung în organism fără toxinele pe care le pot conţine. 

Morcovii sunt foarte benefici organismului. Cei cruzi sunt bogaţi în nutrienţi, însă proprietăţile se amplifică în momentul gătirii lor. Morcovii conţin cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care contribuie la sănătatea ochilor, luptă împotriva celulelor canceroase şi protejează inima de afecţiunile cardiovasculare.

Spanacul gătit are beneficii mai mari asupra organismului faţă de spanacul crud, datorită creşterii conţinutului de luteină. Acest antioxidant previne apariţia afecţiunilor oculare, contribuie la menţinerea acuităţii vizuale şi ajută la o mai bună absorbţie a calciului. Spanacul conţine calciu, fier, magneziu şi antioxidanţi, iar când îl găteşti, aceşti nutrienţi sunt absorbiţi mai uşor de organism. 

Ceapa îşi sporeşte cantitatea de flavonoizi, importanţi pentru protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, atunci când este preparată termic. Sortimentele de ceapă galbenă şi roşie conţin mai mulţi flavonoizi, spre deosebire de ceapa albă. Nu lăsa ceapa pe foc mai mult de 5 minute, deoarece va începe să îşi piardă din nutrienţi. 

Roşiile îşi măresc cantitatea de licopen cu 35% dacă sunt gătite. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. 

Sursă text: Click.ro

Articolul precedentCel mai periculos aliment de pe masa de Paște – Medicii atrag atenția
Articolul următorMarțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.