Deși perioada Sărbătorilor de iarnă nu poate fi separată de bradul de Crăciun, specialiștii atrag atenția că pomul îndrăgit le poate crea mari probleme de sănătate celor care sunt alergici. De fapt, mai bine spus, mucegaiurile pe care le poartă bradul sunt de „vină”, pentru că pot declanșa o adevărată „febră a fânului” în plină lună decembrie.
De altfel, aceasta formă de alergie este cunoscută drept „sindromul bradului de Crăciun”, potrivit doctorulzilei.ro.
Specialiștii și-au dat seama relativ recent de acest pericol. În 2011, un alergolog american a publicat un studiu asupra fenomenului în Analele de Alergie, Astm și Imunologie, o publicație de specialitate.
Potrivit acestuia, există 53 de tipuri diferite de mucegai, toate cu potențial de a declanșa crize de astm, strănut și rinite. Mucegaiurile se dezvoltă în prealabil pe copac încă din momentul cultivării sale în aer liber, iar apoi profită de interioarele calde pentru a prolifera.
Potențialul alergen al pomilor de Crăciun poate fi una dintre explicațiile înmulțirii cazurilor de boli respiratorii în perioadele de sărbători.
La aceasta se poate adăuga și potențialul alergenic al unor produse de conservare, pulverizate pe brazi, cum ar fi zăpada artificială, atrag atenția medicii.
Simptome alarmante
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor SUA, simptomele care ar trebui să ne alarmeze sunt
– congestia nazală,
– durerea în gât,
– strănutul,
– mâncărimea ochilor,
– conjuctivită,
– oboseală,
– dureri în piept,
– insomnii
– alergii cutanate.
Atenție!!! În cazurile mai grave se pot instala bronșita sau pneumonia.
Soluții practice
OMS recomandă ca bradul să nu fie ținut în casă mai mult de șapte zile dacă locuitorii acesteia suferă de alergii. La primele semne de disconfort este bine să apelați la ajutorul medicilor. Trunchiul bradului trebuie să fie întotdeauna șters, înainte de a-l aduce în locuință, cu o soluție din apă și foarte puțin înălbitor.