Ce este mai bine să consumăm: zahăr sau miere?

Acest articol este despre diferența dintre zahăr și miere. Iată o descriere a acestor îndulcitori obișnuiți, inclusiv costuri, tipuri și conținut caloric. În plus, află despre eventualele beneficii ale lor. Mierea și zahărul oferă ambele un gust dulce și bun, fie pentru prăjituri sau pentru o simplă ceașcă de ceai. Dar mierea este adesea privită ca fiind o opțiune mai sănătoasă.

Diferența dintre zahăr și miere

Ai mai jos o mulțime de informații care te pot ajuta să vezi care dintre cele două e un aliment mai sănătos. E decizia ta ce alegi să consumi, dar e foarte important să știi care e de fapt conținutul celor două.

Tipuri de miere

Există peste 300 de soiuri de miere disponibile. Fiecare provine dintr-o sursă florală diferită sau dintr-o combinație a mai multor tipuri de flori. Fiecare tip este numit de obicei după sursa de nectar, care influențează aroma și culoarea. Iată cinci dintre cele mai populare soiuri de miere de pe piață, potrivit eatingwell.com:

Mierea de salcâm este deschisă la culoare, cu note ușor fructate.

Mierea de hrișcă nu este la fel de dulce. Are o culoare mai închisă decât alte soiuri, dar s-a dovedit a fi bogată în antioxidanți.

Mierea de Manuka are proprietăți antivirale, antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii. Se spune că este eficientă în tratarea durerilor de gât, prevenirea cariilor dentare, tratarea petelor pielii, vindecarea rănilor.

Mierea de flori sălbatice poate varia în aromă și culoare de la sezon la sezon, deoarece albinele adună nectar din mai multe surse de flori. Fondatorul și proprietarul Malibu Honey, Bruce Lampcov, spune: „Noi colectăm miere de flori sălbatice din Munții Santa Monica și San Gabriel. Florile sălbatice care produc nectar variază în funcție de anotimp. Lupinul, salvia și hrișca sunt printre cele mai importante din mierea noastră”.

Indiferent de tipul de miere pe care îl alegi, nimic nu este mai frustrant decât să te apuci să pregătești o rețetă cu miere și să descoperi că s-a întărit sau s-a cristalizat. Este un proces complet natural și este cauzat de separarea glucozei din apă pentru a forma cristale. Din fericire, mierea poate fi adusă înapoi la starea lichidă.

Tipuri de zahăr

Știi foarte multe despre zahărul alb granulat, dar știi câte tipuri de zahăr sunt disponibile? Iată cinci dintre cele mai comune tipuri de zahăr de pe piață.

Granulat: Când auzi zahăr, probabil că la aesta te vei gândi. Este un zahăr multifuncțional care este foarte rafinat și cel mai frecvent utilizat în gătit și coacere.

Trestia de zahăr: Procesat minim și produs exclusiv din trestie de zahăr, zahărul din trestie de zahăr are o culoare mai închisă și boabe puțin mai mari decât zahărul granulat. De asemenea, are de obicei un preț mai mare.

Pudră: Cunoscut și sub numele de zahăr de cofetarie, zahărul pudră a fost măcinat până la o pudră fină și are o cantitate mică de amidon de porumb adăugat pentru a preveni granulația. Se dizolvă ușor în lichid și este ideal pentru a face glazuri.

Maro deschis: Asemănător ca aspect cu zahărul tău alb granulat clasic, zahărul brun deschis are o cantitate mică de melasă, ceea ce îi conferă o culoare maro deschis și un gust mai intens.

Maro închis: zahărul brun închis dă o aromă mai bogată rețetelor și are o concentrație mai mare de melasă decât zahărul brun deschis.

Prețuri

Ca și în cazul majorității produselor alimentare, prețul mierii și al zahărului poate varia în funcție de calitate și cantitatea disponibilă. Zahărul alb mediu nu va costa la fel de mult ca un zahăr organic sau alte tipuri de zahăr, inclusiv zahăr de cocos sau zahăr brun. În mod similar, mierea făcută local, în loturi mici, cumpărată de la fermieri ecologici, va costa inevitabil mai mult decât mierea de la supermarket.

Producție

Procesul de producere al mierii este de fapt mai simplu decât ai crede, spune Lampcov: „Albinele fac miere din nectarul pe care îl adună. Mai apoi o depozitează în fagure. Când conținutul de apă al mierii este sub 17%, fagurele este acoperit de albinele și mierea este gata de recoltat. Apicultorul taie pur și simplu capacele și, folosind un extractor centrifugal, scurge mierea într-o găleată.”

Pentru zahăr, tulpinile de trestie de zahăr sunt spălate, tăiate și presate pentru a separa sucul de materialul vegetal. În mod similar, sucul poate fi extras și din sfecla de zahăr. Sucul se fierbe până când se cristalizează. Cristalele sunt separate de lichid cu ajutorul unei forțe centrifuge, rezultând zahăr brut. Ce tip de zahăr va deveni (granulat, pudră, brun deschis etc.) va determina la ce tip de tratamente de prelucrare urmează să fie supus.

Conținut caloric

Într-o linguriță de zahăr granulat, există aproximativ 15 calorii. În comparație, există aproximativ 20 de calorii într-o linguriță de miere. La fel ca zahărul granulat și alte tipuri de zahăr, mierea este considerată un zahăr adăugat. Cu toate acestea, mierea conține cantități mici de vitamine și minerale precum calciu, fier și potasiu, spre deosebire de majoritatea îndulcitorilor.

Beneficiile pentru sănătate ale mierii

Iată câteva dintre cele mai notabile beneficii pentru sănătate ale mierii.

Ameliorează simptomele răcelii: studiile au arătat că mierea poate ajuta la reducerea tusei pe timp de noapte dacă suferi de simptome de răceală.

Oferă energie pentru sportivi: Deoarece o lingură de miere are 17 grame de carbohidrați, carbohidrați simpli, este o sursă principală de energie pentru sportivii al căror corp se bazează pe consum de carbohidrați. Cercetările arată că mierea poate fi la fel de eficientă ca și alte surse de carbohidrați când vine vorba de performanță și oboseală. Un studiu a constatat că mierea poate ajuta la susținerea sistemului imunitar împreună cu exercițiile fizice.

Ajută la vindecarea rănilor: mierea acționează ca un antibiotic natural. Poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare al rănilor și la reducerea inflamației.

Acționează ca un prebiotic în intestin: deși sunt necesare mai multe studii pentru a susține aceste informații, s-a dovedit că mierea are un potențial prebiotic în intestinul tău. Poate ajuta la protejarea intestinului de agenții patogeni dăunători, încurajând în același timp creșterea probioticelor.

Beneficiile pentru sănătate ale zahărului

Zahărul trebuie savurat cu moderație, deoarece nu oferă minerale sau vitamine semnificative. Este un carbohidrat simplu care oferă o sursă rapidă de glucoză (energie), de care organismul are nevoie pentru a funcționa. Carbohidrații sunt sursa preferată de combustibil pentru organism, deoarece sunt mai ușor transformați în energie decât proteinele și grăsimile. Cu toate acestea, avem nevoie de un echilibru al tuturor celor trei macronutrienți în tiparele de alimentație.

Riscurile consumului de miere

Mierea crudă este în general sigură pentru consum, cu două excepții notabile.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă evitarea administrării de miere copiilor sub vârsta de 1 an deoarece mierea poate conține bacteriile care provoacă botulismul sugarului, o boală rară care poate afecta hrănirea și respirația bebelușului și necesită tratament medical. Acest lucru se aplică mierii crude și procesate.

Mierea neprocesată poate conține polen și componente ale albinelor. Așa că, persoanele cu alergii la înțepăturile de albine sunt rugate să evite consumul de miere.

Riscurile consumului de zahăr

Ghidurile dietetice recomandă limitarea consumului de zaharuri adăugate la mai puțin de 10% din caloriile pe care le consumi în fiecare zi. Aacest lucru echivalează cu aproximativ 12 lingurițe (48 de grame) pentru o dietă de 2.000 de calorii. Cu toate acestea, mulți experți spun că acest număr ar trebui să fie și mai mic pentru a reduce riscul afecțiunilor. Din păcate, acestea pot fi:

  • Obezitate;
  • Diabet de tip 2;
  • Boli cardiovasculare.

Acum că știi diferența dintre zahăr și miere ești mai conștientă de faptul că ambele oferă un gust bun. Amândouă își au locul lor în bucătăria ta. Cu toate acestea, cercetările sugerează că mierea poate avea mai multe beneficii pentru sănătate decât tipurile de zahăr.

Articolul precedentA murit filosoful și eseistul Mihai Șora
Articolul următorGustări care țin de foame și pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.