Demisia lui Vasile Dâncu de la conducerea Ministerului Apărării vine într-un moment dificil geopolitic pentru România, în contextul războiului din Ucraina și al demisiilor la nivel înalt ce au loc pe plan european, consideră analistul politic H.D.Hartmann. Acesta a explicat că Vasile Dâncu „a ieșit dintr-un viitor conflict care ar fi făcut rău poziției României în câteva luni, până în Crăciun”, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.
„PSD nici nu se grăbește să-și pună ministru. Să rămână Ciucă. De ce?”, a întrebat retoric Anca Alexandrescu.
„Ce prevestește această demisie a lui Vasile Dâncu? Nu cred că l-a tocat nimeni mai mult decât mine. Nu mă iubește, dar să spui despre Vasile Dâncu că este prorus pentru că a făcut o declarație despre pace mi se pare halucinant. Cum să spui despre Vasile Dâncu că este prorus?”, a adăugat Anca Alexandrescu, luni seara, la Culisele statului paralel.
„Am intrat în deceniul asiatic. Cum vin firmele asiatice in Europa, la noi nu vin. Pare că în Europa e un haos, pare că s-ar fi dorit acest haos”, a mai comentat Anca Alexandrescu
„Sper să nu fie secolul ruso-chinez”, a adăugat analistul politic H.D. Hartmann.
„O să vedem încă un lider dat afară în stilul lui Liz Truss. Liz Truss a fost dată afară. A încercat minitrumpul de la Londra să revină – Boris Johnson, dar elita i-a transmis nu te mai întorci. Vom vedea că se va întâmpla… Vom vedea un alt lider dat afară. Al Germaniei. Olaf Scholz. Macron trebuie sa ramana dar isi va incheia dramatic destinul”, a anunțat H.D. Hartmann, în analiza sa, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.
„Leadership-ul românesc de astăzi se află în afara jocului din ultimele zile. Eu îl văd pe dl Dâncu creionând accesul domniei sale la un alt nivel de dialog decât leadership-ul actual”, a precizat H.D. Hartmann.
„Am spus că, pentru mine, acest gest prevestește ceva rău, dar nu-mi dau seama de unde va veni”, a mai spus Anca Alexandrescu.
„Eu spun că pregătește, pentru că noi avem în acest moment vârful de lance de la începutul oricărui război american de la debarcarea din Normandia în România. Noi trebuie să aflăm, nu știu dacă premierul, generalul cu patru stele ne va spune vreodată, daca prezența Diviziei aeropurtate 101, prezentă în trei țări, nu numai în România… Această divizie a fost vârful de lance al debarcării în colțul sudic al al Normandiei, apoi al ocupării Kabul, apoi al ocupării Bagdadului. E una din unitatile de elită ale armatei SUA. Sunt cei care deschid războiul. Vreau să știu daca prezența lor pe linia de est a NATO reprezintă o escaladare a conflictului ruso-ucrainean sau o încercare a SUA de a ține sub control acest conflict. Eu cred că e de escaladare, pentru că demisia dl Dâncu a venit pe fondul vizitei dl Rutte în România, a avut loc în lipsa ministrului apărării. De trei luni de zile, Iohannis nu a mai fost niciodată alături de ministrul său al apărării , ci doar cu generalul cu patru stele, premierul român. Deci era o înghețare a relațiilor cu ministrul apărării, din partea președintelui. Ceea ce-mi spune că undeva este o dublă ascendență a dialogului cu autoritățile române.
Dacă vom afla răspunsul la întrebarea pe care o pun acum, vom afla și răspunsul la demisia dl Dâncu: Este prezența Diviziei aeropurtate americane in România o rotație sau e o adăugire la numărul de soldați americani deja aprobati de UE pe teritoriul european la cei europeni? Dacă e adăugire, în acel moment este nervozitatea unui lider român și care a dus la demisie, dacă este rotație, înseamnă că SUA nu au mai avut legături cu ministrul respectiv. În acest sens trebuie legat”, a explicat H.D. Hartmann.
Vasile Dâncu „n-are acces la o informație care anunță că, dacă România își continuă politica veche de secol 20, nu-i va fi bine. Și părerea mea este că aici a fost un conflict mai mult de dialog decât de personalități”, a mai completat Hartmann.
„Dl Dâncu a spus că trebuie să se negocieze pacea. (…) Or, dl Dâncu, care a fost în permanență la reuniunile miniștrilor de apărare, era conectat la ce se discută”, a observat analistul politic Dorin Iacob, adăugând că „a lăsat pur și simplu în ofsaid atât Președinția, pe președintele României, cât și Ministerul de Externe, care nu sunt pe fază cu dezvoltările care au loc cu adevărat, și o să se vadă acest lucru”.
„Dl Dâncu, astăzi, a ieșit nu din culoarele de dialog, dânsul va fi permanent prezent. A ieșit dintr-un viitor conflict care ar fi făcut rau poziției României în câteva luni, până în Crăciun”, a mai avertizat H.D. Hartmann.
„A dat un semnal. Știe ce știe, și va avertiza. Una e ce putea face din poziția de ministru al Apărării, alta e ce va face acum. Dl Dâncu, din poziția de lider politic, poate sa discute in spațiul public românesc altfel cu președintele decât ca ministru al Apărării”, a punctat analistul politic Dorin Iacob.
Sursa: Sursa Zilei