În ultima perioadă au apărut tot mai multe reclame pe rețelele de social media, la tot felul de site-uri care promovează ideea de a împărtăși cu comunitatea de utilizatori ai respectivului site numele de utilizator și parolele folosite pentru accesarea unor diverse servicii online precum Netflix, Apple Music, Disney Plus, Prime Video, Office 365 și multe altele.
Pe lângă faptul că sunt încălcați termenii și condițiile de utilizare ai tuturor serviciilor folosită în această schemă (Netflix, Apple Music, Disney Plus, Prime Video, Office 365 etc), înșelăciunea este evidentă dar din păcate tot mai mulți utilizatori cad pradă acestor infractori cibernetici.
Ce poți face în cazul în care ai apucat să comunici unor persoane necunoscute datele de autentificare utilizate pentru diverse servicii online?
- Primul lucru pe care îl poți face este să schimbi urgent parola contului.
- Verifică dacă ai un card salvat în cont și dacă da, recomand blocarea acestuia și solicitarea unui card nou.
- Asigură-te că datele de recuperare a contului (adresă email secundară sau număr de telefon) sunt neschimbate cu cele ale potențialului atacator.
- Verifică ce dispozitive sunt autentificate în setările contului tău pentru că diverse site-uri oferă posibilitatea de a nu mai solicita parola la următoarea autentificare, ținând minte sesiunea, iar în setările contului poți să vezi ce dispozitive sunt recunoscute de către site si nu mai solicită datele de autentificare în viitor. De exemplu, Google, Facebook, eMAG și multe alte site-uri oferă o astfel de listă în contul clientului și oferă posibilitatea să ștergi dispozitivul de pe care mai este autentificat cineva, astfel încât data viitoare când va încerca acel dispozitiv să acceseze contul de client o să îi fie solicitată din nou parola
- Activează autentificarea multifactor (MFA) în limita posibilității și în funcție de capacitatea furnizorului de servicii online.