Câți oameni din lume mai cred în magie și vrăjitorie în 2022 – Rusia este în top – Studiul global care dă totul peste cap

Câți oameni din lume cred în magie și vrăjitorie? Un studiu global arată că aproximativ un miliard de oameni din populația adultă din 95 de țări cred încă în vrăjitoare, în „ochiul rău” și „blestemele sau vrăjile ce provoacă lucruri rele cuiva”. 

Populația lumii a depășit în luna noiembrie 2023 pragul de opt ​​miliarde, astfel că este posibil ca numărul celor care cred în vrăjitorie să fie mai mare de un miliard, spun autorii studiului.

Calculat prin evaluarea unor sondaje efectuate pe 140.000 de persoane din 95 de țări și teritorii, s-a constatat că, în medie, 40% dintre cei întrebați cred în vrăjitorie. Iar oamenii care trăiesc în țări cu sisteme democratice slabe erau mai susceptibili să creadă în vrăjitorie.

 

Conducătorul studiului Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității Americane din Washington, D.C., a descris „instituțiile slabe” drept țări cu „guvernare de calitate scăzută”, unde nu există protecție socială și decizii ce oferă o siguranță socială. Aceste lipsuri duc la izolarea membrilor comunităților, care nu simt șocurile în modul lor de viață, relatează newsweek.com.

„O constatare importantă a studiului meu este că cei care cred în vrăjitorie trăiesc în țări nedemocratice sau cu sisteme slabe”, crede Gershman.

 

În Ghana, de exemplu, femeile sunt încă frecvent acuzate de vrăjitorie și ca urmare suferă pedepse îngrozitoare.

HARTA țărilor în care oamenii cred cel mai mult în vrăjitorie și magie – Cât de răspândit este

Imagine

 

 

Potrivit studiului, în țările „occidentalizate”, oamenii tind să creadă mai puțin în magie și vrăjitorie. De exemplu, doar 16,5% dintre oamenii din SUA au spus că cred în vrăjitorie. Acest lucru s-ar putea datora faptului că societățile occidentale tind să aibă instituții mai puternice și oferă o siguranță socială pentru oameni. De asemenea, societățile occidentale tind să fie majoritar formate din oameni cu educație superioară, care se bazează mai mult pe explicațiile naturale și științifice decât pe cele supranaturale în legătură cu viața și evenimentele.

Foarte important, studiul a dezvăluit că, în Rusia, peste jumătate dintre oameni cred în vrăjitorie, mai exact 56 la sută. La polul opus, rata in SUA este de 16,5 la sută, potrivit hărții.

„Acest lucru este într-adevăr peste medie, deși departe de scorul maxim de 90 la sută. Motivele pentru care cei care trăiesc în Occident cred atât de puțin în magie și vrăjitorie ajută și la explicarea de ce atât de mulți oameni ce trăiesc în Rusia cred”, susțien Gershman.

„Rusia este renumită pentru lipsa unor instituții puternice, inclusiv instanțele, justiția corupte, poliția și, în general, guvernele centrale și locale disfuncționale. Este, de asemenea, o țară care nu oferă o  siguranță socială, sărăcia și bolile fiind des întâlnite în rândul populației ruse, majoritatea din regiunile rurale, fiind o discrepanță între cei care trăiesc în orașele mari, cosmopolite și cei din zonele sărace. Astfel că aceștia continuă să-și explice toate neîmplinirile, greutățile, dramele prin care trec prin influența unor puteri supranaturale precum vrăjitoria”, a mai apreciat Gershman.

Un procent mare al celor care cred în vrăjitorie se leagă de populațiile expuse la șocuri, cum ar fi seceta sau șomajul. 

În Tanzania, procentul celor care cred în vrăjitorie este de 80 la sută, fiind  una din tările din Africa de Est care se confruntă cu o secetă extremă. La fel și în Maroc sau Tunisia.

„În Scandinavia, proporția celor care cred  în vrăjitorie este foarte scăzută (aproximativ 10 la sută), în timp ce în Letonia este de peste 60 la sută. În mod similar, luați două țări vecine: Tanzania și Kenya: în prima rata ajunge la 80%, în a doua la 24%”, se mai arată în concluziile cercetătorilor.

Oamenii care cred în magie și vrăjitorii sunt marcați de două tipuri de frică: cea de atacuri lansate prin acte de vrăjitorie dar și frica de acuzațiile de vrăjitorie, apoi de pedeapsa pentru vrăjitorie.

Printre țările foarte populate care nu au fost incluse în studiu se numără cele din regiunea Asiei de Sud-Est, India și China.

Studiul, intitulat „Credințele în vrăjitorie din întreaga lume: o analiză exploratorie” a fost publicat în revista PLOS ONE pe 23 noiembrie 2022.

Articolul precedentA fost depus proiectul privind ÎNCHISOAREA pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal
Articolul următorGuvernul a aprobat Strategia naţională de reducere a riscului seismic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.