Cât de mult cresc dobânzile creditelor, ce se întâmplă cu ratele la bănci

ANPC a sancționat 19 bănci pe care le-a acuzat de practici înșelătoare, însă Banca Transilvania a obținut în instanță suspendarea ordinului în ceea ce privește calculul ratelor. Astfel, sunt vești proaste pentru milioane de români. 

Banca Transilvania a obținut în instanță suspendarea ordinului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) privind calculul ratelor.

ANPC sancționase în luna mai 2023, 19 bănci pe care le-a acuzat de practici înșelătoare.

Ordinul ANPC, suspendat în instanță

Curtea de Apel Cluj a decis vineri, 16 iunie, suspendarea Ordinului ANPC din 23 mai privind sancționarea băncilor pentru practici comerciale înșelătoare vizavi de modul de calcul al ratelor.

Instanța nu s-a pronunțat încă pe fondul problemei, ci doar s-a suspendat aplicarea ordinului ANPC, pentru a se evita pierderi mari dacă acest ordin va fi anulat în cele din urmă de instanță.

Alte 18 bănci aşteaptă sentinţa după ce Instanța a suspendat în 16 iunie a.c. efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite.

Măsurile ANPC nu mai sunt valabile

De la acest moment, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai produc efecte până la soluționarea definitivă a litigiilor declanșate de bancă împotriva procesului verbal de contravenție și a ordinului ANPC.

În acelasi timp, Banca Transilvania reamintește pe site-ul propriu că un client poate alege încă de la început sau pe perioada derulării creditului, modalitatea de rambursare care îi convine, în rate egale sau descrescătoare.

Conform informaţiilor din piaţă, toate cele 19 bănci sancționate de ANPC au contestat decizia autorităţii în instantă. De asemenea, avocaţii susţin că, conform legilor în vigoare, nu există o determinare clară a felului în care sunt calculate ratele.

Contractele nu precizează cât din rată revine soldului și cât dobânzii

Altfel spus, diferenţierea este destul de clară: rambursarea se va face în rate egale sau descrescătoare, fără a se preciza expres cât din rată revine soldului și cât dobânzii.

De asemenea, în cadrul activității sale de supraveghere a pieței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile clienților.

11 instutuții financiare și-au păcalit clienții, potrivit ANPC

Până acum s-au verificat 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, unde ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor.

Astfel, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, mai mult dobândă.

Articolul precedentPrima implantare de cip în creierul unui om va avea loc anul acesta
Articolul următorStrategie în alb și negru – ediția din 17 iunie 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.