Carnea de pui din supermarketuri, contaminată cu o bacterie mortală

Unul din 15 pui vânduți în supermarketuri este contaminat cu o bacterie mortală. Este concluzia unui studiu, care arată că bacteria respectivă este cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare. Grav este că au apărut și mutații, iar bacteria nu mai răspunde la antibiotice, lucru ce poate duce la decese în rândul oamenilor. 

Unul din 15 pui proaspeți din supermarketuri este „puternic contaminat” cu o bacterie cu potențial letal. Campylobacter se numește bacteria care reprezintă cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare la nivel mondial.

Zeci de mii de pui proaspeți din supermarketuri conțineau anul trecut acest agent patogen cu potențial letal de intoxicație alimentară, arată datele. Campylobacter este cea mai frecventă sursă de intoxicații alimentare. Aceasta provoacă de obicei diaree, greață și vărsături care se ameliorează în mod natural în decurs de o săptămână. Cu toate acestea, în cazuri severe, poate pune în pericol viața grupurilor vulnerabile, inclusiv a copiilor mici, a persoanelor în vârstă și a celor imunodeprimați.

Cum te poate îmbolnăvi grav carnea de pui. Greșeala pe care o face toată lumea: efect devastator pentru sănătate

Lanțul de magazine Waitrose and Partners cu până la unul din 15 pui întregi cruzi purtând cantități excesive de campylobacter. Aceasta a depășit limitele stricte de siguranță. Magazinul a raportat că 7,1 la sută dintre pui au fost testați pozitiv pentru Campylobacter peste 1.000 CFU/g din octombrie până în decembrie 2023. Retailerul a dat vina pe factori „în afara controlului său”, susținând că „condițiile neobișnuit de umede sau de ceață” au alimentat rezultatele „neobișnuit de ridicate” ale testelor.

Supermarketurile trebuie să raporteze la fiecare trei luni cifrele privind prevalența campylobacterului în rândul produselor de pasăre, astfel încât oficialii Food Standards Agency (FSA) să poată monitoriza calitatea alimentelor. Aceștia împărtășesc proporția de pui cruzi care au mai mult de 1.000 de unități formatoare de colonii pe gram (CFU/g) de campylobacter. La acest nivel, puii sunt considerați contaminați și prezintă un risc mai mare de intoxicație alimentară. De asemenea, comercianții cu amănuntul trebuie să se asigure că nu mai mult de șapte procente din puii lor depășesc acest nivel.

Articolul precedentUn nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu
Articolul următorCătălin Cherecheș află astăzi dacă scapă de pușcărie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.