Care sunt salariile din Armata Română, de la tinerii recruți la maior

Salariile din Armata Română reprezintă un subiect de interes și dezbateri în rândul opiniei publice. De la tinerii recruți care își încep cariera militară și care se află la început de drum, până la ofițerii cu gradul de maior, salariile și beneficiile pe care le primesc aceștia variază în funcție de experiență, grad militar și alte criterii.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a demarat, în februarie, o campanie de recrutare, punând la bătaie 5.093 locuri de soldați și gradați profesioniști. Spre surpriza multora, cererea a fost destul de mare, peste oferta disponibilă, ceea ce înseamnă că salariile și beneficiile oferite de Armata Română sunt destul de atractive pentru mulți.

Campania de recrutare lansată de Armata Română, în februarie, a fost ulterior prelungită, iar până la final, au fost înregistrate jur de 6.000 de candidaturi pentru cele 5.093 locuri disponibile. Pentru a fi declarați admiși, candidații au trecut prin mai multe etape în procesul de selecție, cum ar fi înscrierea, examinarea medicală și pregătirea dosarelor.

Val de avertismente și critici pentru România de la Comisia Europeană. “Vedem că tendința merge în direcția greșită. Suntem foarte îngrijorați”

Cei interesați să se angajeze în Armata Română trebuie să aibă cetățenie română, un cazier juridic curat și să nu fie afiliați politic sau la organizații incompatibile cu profesia militară. De asemenea, există și alte criterii cum ar fi vârsta – între 18 și 45 de ani, absolvirea a cel puțin doi ani de liceu, precum și deținerea unui permis de conducere valabil.

Cât de mare este salariul în Armata Română

Soldaţii gradaţi profesionişti din Armata Română au un salariu cuprins între 2.000 şi 4.000 de lei, la care se adăugă sporuri în funcţie de specialitatea aleasă, precum și o indemnizaţie lunară pentru a acoperi o parte din chirie sau bani pentru hrană.

Pe lista beneficiilor se mai află asigurarea medicală și trainingul profesional asigurat de armată, dar și sporuri acordate în funcție de circumstanțe specifice, scrie Puterea. Cu toate aceste sporuri, valoarea salariului se poate dubla, în general. Cel mai mare salariu în Armata Română îl are maiorul, care cu sporuri cu tot ajunge undeva la 2.000 de euro.

Oricum, vorbim de un nivel salarial atractiv, după câte se pare pentru mulți români, care trec peste temerea de a fi trimiși pe front, dat fiind contextul internațional complicat, de la acest moment.  

Din 2022 și până în prezent, aproape 13.000 de angajați au plecat din Ministerul Apărării de la începutul lui 2022. La acest moment, există un deficit de angajați de zeci de procente, aceasta deși au continuat să intre alte persoane în sistem, chiar mai multe decât cei care au plecat.

În prezent, Armata are circa 75.000 de militari activi, cea ce înseamnă undeva la jumătate, față de cât se dorește.

Se pregătește armata voluntară

Pentru a acoperi acest deficit Guvernul ia în calcul inclusiv armată voluntară, pe lângă rezerviştii voluntari care există deja.

În acest sens, a fost inițiat chiar și un proiect de lege privind militarii voluntari în termen, care include o pregătire de până la patru luni, costurile fiind acoperite de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Cîrstoiu a recunoscut. Ce a vorbit cu Băsescu înainte de a accepta să candideze la Primăria Generală? „Nu sunt un candidat de sacrificiu!”

Pentru acest nou statut sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară, a anunţat MApN. Se are în vedere astfel creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv, din cauza suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

Pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat (între 2.800 şi 3.200 de lei), şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare, după cum se arată în propunerea legislativă.

Articolul precedentDetalii șocante despre românul din Spania care și-a otrăvit cele două fiice
Articolul următorAlegerile prezidențiale pot fi organizate în septembrie. CCR a respins sesizarea USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.