Campionatul Municipiului Alba Iulia pentru juniori la sah

Sâmbătă şi duminică, zeci de copii albaiulieni care studiază şahul în cadrul Clubului Sportiv Muncipal “Unirea” Alba Iulia s-au aflat în faţa tablelor cu 64 de pătrăţele în mai multe competiţii ale căror principal rol a fost acela de pregătire pentru campionatele zonale şi naţionale de juniori care se vor desfăşura în perioada următoare.

Primii care au intrat în competiţie au fost cei mai mici şahişti ai clubului, care s-au înfruntat în Campionatul Municipal de copii sub 9 ani.

La capătul celor 5 runde s-au desprins Alexandru Măcăleţ (8 ani) şi David Vesa (9 ani) cu 4,5 puncte, urmaţi de Dragoş Cibu cu 4 puncte, Răzvan Stănilă, Gabriel Bota şi Mihai Bota, toţi cu 3 puncte, Andrei Bulac, Sebastian Cordea, Darius Stanciu şi Iulian Borza cu 2,5 puncte, ultimul fiind desemnat şi campion municipal la copii sub 7 ani.

În campionatul municipal de junioare s-a impus Mara Ferenţiu, o experimentată junioară legitimată la CSS Viitorul Cluj-Napoca, care a fost invitată să participe alături de fetiţele din Alba Iulia la turneu.

Ea a fost urmată în clasament de Antonia Stremţan, Teodora Agoston, Anamaria Furdui, Moraru Thea şi Andra Grădinaru, ultimele două împărţind titlul de campioane municipale la categoria fetiţe sub 8 ani.

23 de copii din Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Cugir, Deva, Ocna Mureş şi Sibiu, au participat la evenimentul principal al weekendului – Openul Municipiului Alba Iulia pentru juniori sub 14 ani.

După o luptă foarte interesantă, în care pe rând mai mulţi juniori s-au aflat în fruntea clasamentului, s-a impus Tudor Stănescu (Clubul de Şah Deva) cu 5 puncte, urmat de Răzvan Burja-Udrea 5 puncte, Andrei Bar şi George Pleşa cu 4,5 puncte, toţi trei juniori fiind legitimaţi la CSM Unirea Alba Iulia, club a cărui activitate este susţinută de Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia.

S-au acordat următoarele premii:

Juniori sub 14 ani

1.Tudor Stănescu (Clubul de Şah Deva)

2.George Pleşa (CSM Unirea Alba Iulia)

3.Andrei Schmit (CSO Cugir)

Juniori sub 12 ani

1.Răzvan Burja-Udrea (CSM Unirea Alba Iulia)

2.Ioan Lupşe (Clubul de Şah Deva)

3.Darius Eisler (CS Logic 64 Braşov)

Juniori sub 10 ani

1.Andrei Bar

2.Alexandru Simina

3.Andrei Simina (toţi de la CSM Unirea Alba Iulia)

Juniori sub 8 ani

1.Mara Ferenţiu (CSS Viitorul Cluj-Napoca)

2.Alexandru Măcăleţ (CSM Unirea Alba Iulia)

3.Tudor Mincea (CSU Sibiu)

Fete

1.Iris Antal (Clubul de Şah Deva)

2.Antonia Măcăleţ

3.Anamaria Furdui (ambele de la CSM Unirea Alba Iulia)

În paralel cu turneul de juniori s-a desfăşurat un interesant meci pe echipe între o selecţionată de juniori formată din Radu Ţâmpea şi Ianis Tarciuc de la CSM Unirea Alba Iulia, Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca) şi Francesca Maniul (Deva) şi o echipă de seniori formată din Radu Roncea, Mircea Cepoiu, Aurel Buciuman şi Claudiu Radasciuc de la Clubul Municipal de Şah Alba Iulia.

Câştigănd toate cele 4 runde, echipa juniorilor s-a impus la final cu scorul de 10,5 – 5,5, cele mai bune rezultate individuale fiind obţinute de Francesca Maniul 3,5 puncte, Radu Ţâmpea 3 puncte şi Raul Ferenţiu 2,5 puncte.

Nici părinţii şi antrenorii juniorilor nu au rezistat tentaţiei de a participa la o competiţie şahistă, în turneul acestora primul loc fiind ocupat dr. Diana Lupşe (Deva), care şi-a “operat” cu precizie adversarii, urmată de Ludovic Lazăr, Vasile Lupu şi Liviu Antal.

Cel mai spectaculos moment al turneului a fost turneul de klotz, o variantă interesantă de şah pe echipe formate din doi jucători.

Cei doi parteneri joacă unul cu albul, celălalt cu negru, iar piesele capturate adversarilor ajung la partenerul de echipă care la fiecare mutare are apoi de ales între a face o mutare cu piesele de pe tablă sau a pune oriunde pe tablă o piesă primită de la partener, regulamentul nepermiţând însă să se dea mat direct cu o piesă pusă pe tablă, ci doar printr-o mutare cu o piesă deja existentă pe tablă.

Există însă şi unele diferenţe faţă de şahul normal, de exemplu pionii nu se transformă când ajung pe ultima linie adversă într-o altă piesă, ci pur şi simplu dispar de pe tablă în acel moment, ajungând în posesia echipei adverse.

Cum şi ritmul de joc este unul foarte rapid, 5 minute timp de gândire pentru fiecare jucător pentru toată partida, rezultă partide foarte spectaculoase, în care echipele trebuie să dea dovadă de multă imaginaţie, iar colaborarea între parteneri este cheia succesului.

În primul turneu de klotz organizat la Alba Iulia s-a impus echipa Radu Ţâmpea & Dragoş Gligor, care a învins în finală echipa Ianis Tarciuc & Eduard Piţu, toţi cei patru finalişti fiind legitimaţi la CSM Unirea Alba Iulia.

Podiumul a fost completat de echipa formată din fraţii Raul Ferenţiu & Mara Ferenţiu.

Dacă mi-ar fi spus cineva în urmă cu 5 ani că eu voi participa vreodată la turnee de şah, aş fi luat-o ca o glumă, eu fiind pasionat de fotbal, un sport pe care l-am şi practicat în urmă cu mai mulţi ani, şi având alţi doi copii care au făcut înot de performanţă, fiind multipli campioni naţionali.

Am descoperit plăcerea de a juca şah după ce fiul meu George a început să participe la competiţii şahiste şi cred că este un mod de relaxare foarte plăcut şi care poate fi practicat la orice vârstă.

Mă bucur că am putut organiza împreună cu Clubul Sportiv Municipal Unirea şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba o competiţie atractivă atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.” a declarat Iulian Pleşa, care a îndeplinit în premieră rolul de director de turneu într-o competiţie şahistă.

Competiţiile au fost arbitrate de Marius Ceteraş, Florin Ileană şi Dorin Şerdean (Alba Iulia)

Articolul precedentÎntreruperi de curent programate în perioada 11-15 martie
Articolul următorIstoricul Mihai Octavian Groza lansează două cărți