„Salvați Copiii România” extinde o campanie de combatere a fenomenului de agresiune verbală și fizică la peste 260 de grădinițe din București și din țară.
Programul, intitulat „Să fim prieteni – Fără Bullying”, își propune să cultive acțiuni de prevenire a fenomenului, ce se manifestă, chiar și în rândul preșcolarilor, sub forma excluderii de la jocuri și activități, respingerii din grup sau etichetării neadecvate.
„Este un program prin care «Salvați Copiii România» sprijină grădinițele să se transforme în comunități educaționale prietenoase. Asta înseamnă că în jurul copilului se creează o rețea de sprijin și o rețea de modele formată din adulți, cadre didactice și părinți. De aici copilul își ia inspirația și modelele de a forma comportamente potrivite și comportamente care în relațiile cu alți copii să ducă la cooperare, la încurajare reciprocă, la acceptarea diversității”, a declarat managera programului, Cristina Adam.
Programul cultivă comunități prietenoase
În acest sens, grădinițele au fost dotate cu instrumente educaționale ajutătoare, precum „ursulețul prietenos”, ghiduri pentru specialiști, cărți cu activități și cartonașe de conversație.
Prin intermediul acestor instrumente, prichindeii vor învăța să-și exprime emoțiile cu multă compasiune, să impună limite sănătoase și să dezvolte o înțelegere profundă a propriului rol în interacțiunile cu ceilalți.
O analiză preliminară realizată de „Salvați Copiii România” înainte de introducerea programului în grădinițe arată că 85% dintre cadrele didactice din unitățile de învățământ selectate consideră că preșcolarii cu care lucrează se întâlnesc cu situații de bullying.
De asemenea, 54% dintre profesori au observat cum nu toți copiii au parteneri de joacă la grădiniță, relatează Agerpres.