Calendar ortodox, joi, 11 august. Ce mare sfânt este prăznuit astăzi

Astăzi este prăznuit Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 11 august, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, cunoscut în tradiția creștină pentru faptul că este primul sfânt canonizat pe teritoriul actual al României, din ordinul lui Neagoe Basarab, în anul 1517. 

Cine a fost Sfântul Ierarh Nifon

Sfântul Nifon s-a născut într-o familie creștină din Peloponez. Tradiția vorbește despre faptul că și-a dorit să își dedice viața lui Dumnezeu de când era un copil.

A fost primit la o mănăstire, unde a devenit cunoscut sub numele de Nifon, monahii fiind impresionați de comportamentul său. Se spune că niciodată nu a făcut ceva împotriva voinței lui Dumnezeu și a respectat întocmai valorile creștinești.

Sfântul Nifon este numit arhiereu al Tesalonicului, iar după trei ani devine patriarh al Constantinopolului. Dar credința sa nu a fost pe placul sultanului, care pune pe altcineva în această funcție, iar Sfântul Nifon se vede nevoit să se retragă. Pleacă în Bulgaria, locul unde își petrece mai bine de un deceniu.

I se oferă din nou funcția de patriarh, dar după scurt timp este înlăturat. Este exilat în Adrianopole, locul unde îl întâlnește pe Radu cel Mare. Domnitorul va fi cel care îl va încuraja pe Neagoe Basarab să aducă moaștele Sfântului Nifon în țară.

Astăzi, mai sunt pomeniți și:

  • Sfântul Mare Mucenic Evplu, arhidiaconul;
  • Sfințirea Bisericii Eleusa;
  • Icoana nefăcută de mână a Domnului nostru Iisus Hristos;
  • Sfinții Mucenici: Neofit, Zinon, Gaie, Marcu, Macarie și Gaian.
Articolul precedentVremea în România, joi, 11 august. Ce temperaturi ne așteaptă astăzi – anunțul făcut de meteorologi
Articolul următorViorica Dăncilă și Carmen Dan ar putea fi audiate în dosarul 10 august – Detaliile procurorului general al României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.