Bobby Păunescu, regizor și președinte ARMIS, a reacționat, duminică seara, după ce dosarul Revoluției a fost retrimis în judecată după 33 de ani. În dosar nu sunt vizați militari care au executat ordine.
„Până la ora 12:08 a fost Revoluția. Oamenii se săturaseră de regimul respectiv. După, a fost o lovitură de stat, îmi asum, având în vedere că aceste lucruri au fost spuse de fostul șef al serviciului Român de Informații, domnul Virgil Mărmureanu. A fost o sursă de încredere. Este unul din cei 11 care au făcut o lovitură de stat. Eșaloanele 2, 3 care erau pro-sovietice au preluat puterea. Exista un domn general Tomiță îi anunța pe toți să nu se ducă acolo, dar ei s-au dus să apere. Practic, a urmat, din 1990, o chestiune de distrugere a României, a economiei românești, de preluare a puterii de către oamenii pro-sovietici, de cetățeni care au ales treaba asta, mințind, au manipulat, au omorât oameni, s-a dovedit că a fost o lovitură de stat. Nu avem altă soluție decât o a doua republică. Ce a fost până acum a fost o minciună, 30 de ani de minciună, de furt, de distrugere”, a precizat Bobby Păunescu, la un post TV.
Amintin că dosarul Revoluției a fost retrimis în instanță după 33 de ani. Procurorul general Gabriela Scutea a anunţat retrimiterea la Instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.
După 33 de ani de la evenimente se reia urmărirea penală, potrivit procurorului general care a declarat că atât Ion Iliescu cât și Gelu Voican Voiculescu sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității.
Procurorii Parchetului General retrimit dosarul Revoluției în instanță după ce au rezolvat ”în timp record”, spun ei, problemele semnalate de judecători.
Gabriela Scutea a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că ”reluarea urmăririi penale s-a dispus după ce dosarul a fost restituit fizic de ÎCCJ, iar actele de urmărire penală și redactarea rechizitoriului au fost făcute în 5 luni și 15 zile”.
Scutea a mai precizat că reluarea dosarului de către un alt procuror ar fi însemnat o perioadă foarte mare de timp chiar și doar pentru citirea volumelor dosarului Revoluției.
Iniţial, dosarul a fost trimis la instanţă în aprilie 2019, însă Instanţa supremă l-a restituit la Parchetul Militar pentru remedierea mai multor probleme din rechizitoriu.