BCE a majorat joi dobânzile şi a semnalat necesitatea creşterii ”semnificative” a acestora pentru a tempera inflaţia FRANKFURT

Banca Centrală Europeană (BCE) a optat joi pentru o majorare mai mică a dobânzilor, mărind dobânda cheie de la 1,5% la 2%, dar a spus că va trebui să crească dobânzile ”în mod semnificativ” pentru a domoli inflaţia. Banca Angliei a decis joi o creştere similară a dobânzii cheie, la 3,5%, transmite CNBC. 

De asemenea, BCE a mai spus că de la începutul lunii martie 2023 va începe să îşi reducă bilanţul cu 15 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari) pe lună, în medie, până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023. 

Instituţia va anunţa mai multe detalii despre reducerea activelor din programul său de achiziţie de active (APP) în februarie şi că va reevalua în mod regulat ritmul de reducere a acestora, pentru a se asigura că este în concordanţă cu strategia sa de politică monetară. 

Creşterea dobânzii cheie cu 0,50 de puncte procentuală, aşteptată pe scară largă, este a patra majorare efectuată de banca centrală în acest an. 

Dobânda cheie a crescut cu 0,75 de puncte procentuale în octombrie şi septembrie şi cu 0,50 de puncte procentuale în iulie, scoţând dobânzile din teritoriul negativ pentru prima dată din 2014. 

”Consiliul guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor vor trebui în continuare să crească semnificativ, într-un ritm constant, pentru a atinge niveluri suficient de restrictive pentru a asigura revenirea în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu”, a spus BCE într-un comunicat. 

La o conferinţă de presă care a urmat anunţului, preşedintele BCE Christine Lagarde a declarat: ”Oricine consideră că acesta este un pivot pentru BCE se înşeală. Nu pivotăm, nu ne clintim, dăm dovadă de hotărâre şi rezistenţă în continuarea unei călătorii. … Dacă comparaţi cu Fed, avem mai mult teren de acoperit. Mai avem de mers. Nu încetinim. Suntem în joc pe termen lung.” 

Banca centrală a declarat că lucrează la previziunile privind inflaţia din zona euro, care au fost ”revizuite semnificativ în sus” şi anticipează că inflaţia va rămâne peste ţinta de 2% până în 2025. 

Acum se aşteaptă la o inflaţie medie de 8,4% în 2022, 6,3% în 2023, 3,4% în 2024 şi 2,3% în 2025. 

Cu toate acestea, consideră că o recesiune în regiune va fi ”relativ de scurtă durată şi superficială”. 

Banca Angliei a majorat la rândul său, joi, rata principală a dobânzii cu 0,50 de puncte procentuale şi a semnalat că va fi nevoie de mai multe înăspriri pentru a controla inflaţia. Comitetul de politică monetară a votat cu 6-3 în favoarea majorării de jumătate de punct procentual, care duce dobânda cheie la 3,5%. Creşterea marchează o încetinire faţă de creşterea de 0,75 de puncte procentuale din noiembrie. 

 

 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentPremierul Nicolae Ciucă, întrebat dacă-şi va închide contul pe care îl are la o bancă austriacă
Articolul următorDeputaţii spanioli au adoptat un proiect de lege pentru instituirea unui „concediu menstrual” şi acces înlesnit la avort

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.